Verlichting van gewrichtspijn door Voltaren ingrediënt Diclofenac gericht op kniepijn

Gewrichtspijn verlichten

Je vraagt je af hoe je gewrichtspijn snel kunt verlichten? Als je last hebt van gewrichtspijn heb je ongetwijfeld al veel gelezen over de behandelingsmogelijkheden ervan. We gebruiken onze gewrichten dagelijks, de hele dag. Daarom kan gewrichtspijn zo aanwezig zijn in ons leven. Maar laat dat je niet ... tegenhouden om de dingen te doen die je maken tot wie je bent.

Lees meer over de beschikbare gewrichtspijnbehandelingen zodat je een plan kunt opmaken dat je zal helpen weer een beetje meer jezelf te worden en weer te bewegen.

Gewrichtspijn komt veel voor en je kunt er last van hebben in zowat elk gewricht in het lichaam. Volgens een Voltaren onderzoek lijden wereldwijd 95 % van de mensen aan een vorm van lichamelijke pijn op een bepaald punt in hun leven.1 In de leeftijdscategorie 55+ treffen gewrichtspijn en artrose een groter deel van de wereldbevolking dan spierpijn – dat zijn veel mensen met gewrichtspijn! Wereldwijd heeft 30 % van de mensen wekelijks rugpijn en 25 % van de mensen lijdt wekelijks aan nekpijn.2

 

Er zijn een aantal redenen waarom je gewrichtspijn kunt hebben, waaronder bepaalde vormen van reuma, zoals artrose, bursitis, tendovaginitis (ontsteking van het weefsel rond de pees), hand-schoudersyndroom; of zelfs gewone blauwe plekken, verrekkingen en verstuikingen die je oploopt bij dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten!

Laat meer zien

Wanneer moet je een arts raadplegen bij pijnlijke gewrichten?

Het is belangrijk dat je begrijpt wat je gewrichtspijn veroorzaakt. Neem altijd contact op met je arts of apotheker om beter te begrijpen wat je gewrichtspijn veroorzaakt.

In de gevallen hieronder is het zeker aanbevolen dat je je arts raadpleegt. Hij of zij kan je lichte oefeningen aanraden of een of meerdere tests aanvragen om de bron van je pijn te achterhalen en de meest geschikte behandeling op te starten:

 • Je gewrichtspijn gaat gepaard met zwelling, roodheid, gevoeligheid en warmte rond het gewricht.
 • Je gewrichtspijn duurt meer dan 7 dagen zonder teken van verbetering.
 • Je gewricht is volledig geblokkeerd en onbeweeglijk.
 • Je gewrichtspijn gaat gepaard met koorts maar geen andere tekens van griep.
 • Je gewricht lijkt misvormd.
Echtpaar fietst door veld vrij van gewrichtspijn

Huismiddeltjes voor gewrichtspijn

Naast advies van de arts of apotheker kunnen ook heel wat huismiddeltjes gewrichtspijn helpen te verlichten. Huismiddeltjes kunnen heel eenvoudig zijn (daar houden we van!) en doeltreffend (daar houden we ook van!) om gewrichtspijn te verlichten zodat je weer verder kunt.

Voor kortdurende verlichting van gewrichtspijn kun je een thuismethode zoals RICO uitproberen.

PRICE staat voor:

 • PROTECT: [Bescherm het gewricht] - Gebruik een brace om het gewricht te beschermen terwijl het geneest.
 • REST: [Laat het gewricht rusten] - Geef het gewricht rust zodat het de tijd krijgt om te genezen. Langdurige rust kan de situatie erger maken en het herstel vertragen.
 • ICE: [Breng ijs aan op het gewricht] - Breng ijs aan op het gewricht. Dit kan ontsteking verminderen. Wikkel je ijszak wel eerst in een handdoek voordat je hem aanbrengt. Het is niet aangeraden een ijszak direct op je huid te leggen.
 • COMPRESS: [Comprimeer het gewricht] - Comprimeer het gewricht met een elastisch verband.
 • ELEVATE: [Leg het gewricht omhoog] - Leg het gewricht omhoog, boven het niveau van je hart.

Als je last hebt van gewrichtspijn kan het je natuurlijke reactie zijn om het gewricht stil te houden en niet meer te bewegen – vooral wanneer beweging pijn doet. Blijven bewegen is echter cruciaal om de beweeglijkheid en functie van het gewricht te bevorderen. Je pijn behandelen, kan hierbij helpen. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole adviseert idealiter 150 minuten lichaamsbeweging per week om de gewrichten gezond te houden bij bepaalde aandoeningen.3 Extra bonus: meer bewegen, kan je stemming verbeteren, altijd een pluspunt! Trek je sportschoenen dus maar aan en ga naar buiten voor een wandeling.

Belangrijk om gewrichtspijn te verlichten, is een gezonde voeding. Een gezond gewicht is heel belangrijk om de belasting van je gewrichten te verminderen - vooral de gewichtdragende gewrichten zoals je knieën. Ontsteking verminderen, is zeker belangrijk om gewrichtspijn te doen afnemen. Sommige onderzoeken suggereren dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren (zoals virgin olijfolie 4, walnoten, vlaszaad, vette vis, of kurkuma5) een rol spelen in het verminderen van ontsteking.

Gewrichtspijn behandelen

Wat kun je innemen bij pijnlijke gewrichten? Neem contact op met je apotheker of arts om te weten welke geneesmiddelen je gewrichtspijn kunnen helpen te verlichten. Er bestaan een aantal geneesmiddelen die de pijn helpen te verlichten.

 • Geneesmiddelen voor lokaal gebruik, die je aanbrengt op de huid 
 • Topische geneesmiddelen worden verkocht in de vorm van een crème of gel, die je ter hoogte van het pijnlijke gewricht aanbrengt op de huid. Voltaren Emulgels die de pijn aanpakken met klinisch bewezen NSAID's zijn: Voltaren Emulgel 1% en Voltaren Emulgel Forte 2%.

 • Orale geneesmiddelen (paracetamol en NSAID’s)

Als je gewrichtspijn ernstig is of lang aanhoudt, moet je je arts raadplegen. Hij of zij zal je letsel onderzoeken en je mogelijk enkele tests laten ondergaan om de oorzaak te bevestigen en andere behandelingen voor te schrijven.

Voltaren Gels voor verlichting van gewrichtspijn bij ontsteking 

Je kunt Voltaren Emulgel gebruiken voor pijnlijke gewrichten, zodat je weer de dingen kunt doen die je graag doet. De Voltaren gels zijn ontworpen om je te helpen door het volgende te bieden:

 1. De ontsteking te bestrijden
 2. De pijn te verlichten

We hebben twee verschillende gels voor de behandeling van gewrichtspijn, afgestemd op je behoeften.

 1. Voltaren Emulgel 1%
 2. Voltaren Emulgel Forte 2%

Meer nodig? Minder nodig? Wij zorgen ervoor! Zowel onze Voltaren Emulgel 1% als Voltaren Emulgel Forte 2% zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingsgroottes.

Hoe verlicht Voltaren Emulgel gewrichtspijn bij ontsteking?

Voltaren Emulgels bevatten diclofenac, een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Diclofenac werkt bij de bron van de pijn. Anders dan verkoelende gels en pleisters zonder medicatie, die enkel een fysieke werking hebben (de huid afkoelen of verwarmen), werkt diclofenac door deze pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen bij de bron.

Na het aanbrengen helpt de Voltaren Emulgel technologie, ons klinisch bewezen NSAID (diclofenac) door de huid... en diep in de ontstoken zone te dringen. De diclofenac wordt vervolgens vastgehouden bij de bron van de pijn en helpt de productie van bepaalde neurotransmitters te blokkeren, die de pijn, de gevoeligheid en de zwelling veroorzaken.

Laat meer zien

Product Voltaren Emulgel Forte 2%
Infographiek : Hoe Voltaren Emulgel gebruiken

Hoe gebruik je Voltaren Emulgel om gewrichtspijn bij ontsteking te verlichten?

De verlichting van gewrichtspijn mag niet moeilijk zijn. Volg deze stappen om gewrichtspijn te verlichten met Voltaren Emulgel:

 1. Open de dop van de tube Voltaren Emulgel (zie tabel voor ons assortiment doppen)
 2. Knijp een hoeveelheid gel uit de tube ter grootte van een kers of walnoot, afhankelijk van de omvang van de aangetaste zone.
 3. Wrijf de gel voorzichtig in de huid op de plaats waar je pijn hebt.
 4. Breng de gel in de loop van de dag opnieuw aan volgens de instructies op de bijsluiter. De aanbevolen dosis niet overschrijden.
 5. Bewegen wordt opnieuw een plezier.
Klepdop
(2 % dosering)
1. Open je tube Voltaren Emulgel. Open de klepdop. Gebruik een vinger, duim, zijkant van je hand of zelfs een kant van de tafel tegen de blauwe strook van de klep om de klepdop gemakkelijk te openen. De verzegeling zal verbroken worden bij de eerste opening langs beide kanten van de klepdop. Ga voor het eerste gebruik na of de verzegeling niet verbroken is. 2. Duw zachtjes een kleine hoeveelheid gel uit de tube en breng aan op het pijnlijke of gezwollen gebied en wrijf het zachtjes in. De benodigde hoeveelheid zal variëren afhankelijk van de grootte van het pijnlijke of gezwollen gebied; een hoeveelheid ter grootte van een kers tot een walnoot zal doorgaans voldoende zijn. Je zal mogelijk een licht verkoelend effect ondervinden als je de gel inwrijft. 3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Duw op de klep om de klepdop te sluiten. Verwijder indien nodig na gebruik de resterende gel op de klepdop met een katoenen handdoek of papieren doek totdat deze er proper uitziet en deze droog is. Om de klepdop te sluiten, duw je de klep terug toe met je vingers, kant van je hand of zelfs tegen een tafel of aanrecht totdat je een “klik” hoort. Hou de tube rechtop tijdens het openen en sluiten van de klepdop om een lek uit de tube te voorkomen. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel Forte opgedroogd is. 
Driehoekige dop / Ronde dop

1. Open je tube Voltaren Emulgel. Verwijder vóór het eerste gebruik het verzegelingsdopje:

 • de dop losschroeven en verwijderen;
 • de bovenkant van de schroefdop gebruiken om het verzegelingsdopje op de tube met een draaibeweging te verwijderen.
2. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone 2 à 4 g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot) Voltaren Emulgel aanbrengen en zacht inwrijven.

3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.
Applicatordop (1 % dosering) 1. Open je tube Voltaren Emulgel. Om het product te kunnen gebruiken, dien je eerst de verzegeling te verwijderen. Haal daarvoor de transparante beschermdop van de tube en draai vervolgens de applicator los. Met de stervormige inkeping op de zijkant van de applicator prik je vervolgens door de verzegeling van de tube. Draai de applicator weer op de tube voordat je de gel aanbrengt. 2. Om te openen trekt u aan het witte gedeelte van de applicator. Knijp voorzichtig in de tube totdat er een hoeveelheid van 2 - 4g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot)  gel uit de applicator komt. Wrijf de gel met de applicator langzaam en voorzichtig over de pijnlijke of gezwollen plek, zoals u dat ook zou doen met uw vingers. Door de lichte druk van het wrijven wordt de applicator automatisch afgesloten. 3. Reinig de applicator na gebruik met een katoenen handdoek of met absorberend papier totdat deze voor het oog droog en schoon is. Niet onderdompelen in of afspoelen met water. Gebruik geen oplos- of schoonmaakmiddel om de bovenkant van de applicator te reinigen. Plaats na reiniging de transparante beschermdop weer op de tube. Gebruik de applicator niet opnieuw voor een andere tube. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.

5. Bewegen wordt opnieuw een plezier!

 

Tot 14 dagen lang te gebruiken voor pijn in pezen, ligamenten, spieren en gewrichten en tot 21 dagen voor artrose, tenzij je arts je andere instructies geeft. Zodra je pijn afneemt, moet je stoppen met het gebruik van Voltaren Emulgel. Als je pijn en de zwelling niet afnemen binnen de 7 dagen, of zelfs erger worden, moet je contact opnemen met je arts.


Voltaren Emulgel mag alleen aangebracht worden op een intacte, niet-aangetaste huid en niet op huidwonden of open letsels. De gel mag niet in contact komen met de ogen of de slijmvliezen en mag niet ingeslikt worden. Staak de behandeling als er huiduitslag verschijnt na het aanbrengen van het product.
 

persoon knijpt Voltaren gel op de hand

Hoeveel Voltaren Emulgel aanbrengen om gewrichtspijn bij ontsteking te verlichten?

Voltaren gels geven diclofenac af, een uiterst doeltreffende ontstekingsremmer, tot in de bron van je pijn. Daarom heb je er maar een beetje van nodig. Breng een hoeveelheid aan ter grootte van een kers of walnoot, afhankelijk van de omvang van de pijnlijke zone.

Andere mogelijkheden voor de verlichting van gewrichtspijn

Er zijn andere mogelijkheden om uw gewrichtspijn te verlichten. Praat erover met je dokter.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan je bewegingsbereik helpen te vergroten door de spieren rond je aangetaste gewrichten te versterken, los te maken en op te warmen. Een fysiotherapeut zal samen met jou een reeks rek- en versterkende oefeningen samenstellen, die helemaal zijn afgestemd op je behoeften. Praat met je arts over de mogelijkheden, zodat je samen met je fysiotherapeut een gepersonaliseerd oefenschema kunt opstellen. De behandeling van je gewrichtspijn kan op verschillende niveaus gebeuren (fysiotherapie, oefeningen, medicatie en huismiddeltjes).

Een operatie

Chirurgie wordt beschouwd als het laatste redmiddel voor mensen met gewrichtspijn. Als je niet reageert op de behandeling en al de mogelijkheden qua medicatie en huismiddeltjes uitgeput zijn, dan kan je arts een operatie voor jou overwegen.

Bij een operatie wegens gewrichtspijn wordt het aangetaste gewricht meestal opnieuw vormgegeven om de werking ervan te verbeteren. In ernstige gevallen moet soms het hele gewricht vervangen worden.

We weten hoe belangrijk het is om de beste behandeling voor gewrichtspijn te vinden, de behandeling die voor je werkt. Het gaat immers niet alleen om de verlichting van pijn en stijfheid. Het gaat om plezier hebben in bewegen, en je vrij voelen om te focussen op wat voor jou belangrijk is.

Een vrouw met rugpijn

6 huismiddeltjes om rugpijn te verlichten

Door rugpijn aan de sofa gekluisterd? Probeer deze technieken thuis uit

 

Meer informatie

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Hulp voor je gewrichtspijn bij ontsteking

Het komt zelden voor dat de pijn zuiver lichamelijk is, en medicatie alleen is niet altijd voldoende om de pijn te verlichten. Voltaren kan je helpen je pijn beter te beheersen.