Een vrouw met kniepijn houdt haar knie vast

Kniepijn: oorzaken, symptomen en pijnverlichting

Kniepijn kan nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat komt omdat onze knieën cruciaal zijn om te kunnen bewegen. Je vraagt je af wat kniepijn veroorzaakt? Hier vind je alles wat je altijd al wilde weten over kniepijn en wat je er aan kunt doen.

Wist je dat je knieën twee van de grootste en meest complexe gewrichten in je lichaam zijn? Onze knieën werken de hele dag voor ons. Onze knieën spelen een rol in veel van onze dagelijkse bewegingen - wandelen, opstaan, gaan zitten. Eigenlijk is er weinig waarbij onze knieën geen rol spelen, zelfs al is het maar naar de keuken lopen of blijven rechtstaan.

Pijnlijke knieën laten zich dus constant voelen. Kniepijn verlichten, kan je dus niet alleen weer letterlijk op de been helpen, het kan ook een glimlach op je gezicht toveren, omdat je weer kunt genieten van een paar van je favoriete activiteiten. Hier vind je onze eerste tip om kniepijn te verlichten: ga zitten, ontspan, leg je voeten omhoog (aaahhh!) en lees alles over kniepijn en wat je eraan kunt doen.

Eerst en vooral moet je weten dat je niet alleen bent. 80 % van de mensen die pijn lijden, heeft kniepijn.1 Kniepijn kan om het even wie treffen, op elke leeftijd. Pijnlijke knieën komen vaker voor naarmate we ouder worden als gevolg van jaren slijtage, en meer nog als je overgewicht hebt (omdat dit het gewricht zwaarder belast) of als je aan sport doet.

Atleten en lopers zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor knieblessures en osteoartritis. Omdat je knieën cruciaal zijn om te kunnen bewegen, kan kniepijn je verhinderen om te sporten of het moeilijk maken eenvoudige activiteiten uit te voeren, zoals wandelingen en traplopen.

oma leert kleindochter fietsen in park

Kniepijn: symptomen

Pijnlijke knieën laten zich de hele dag door voelen. Het kan gaan om een doffe of een scherpe pijn, die plots of geleidelijk opkomt. Hieronder vind je enkele symptomen van kniepijn waarop je moet letten en wat ze betekenen.

Mogelijke symptomen en tekenen van kniepijn zijn:

 • Plots opkomende pijn in de knie
 • Je knie is instabiel of je hebt het gevoel dat je door je knie gaat zakken
 • Ploffende of knarsende geluiden in de knie
 • Zwelling
 • Roodheid
 • Stijfheid, blokkering van het gewricht en/of niet in staat zijn de knie te strekken

Vaak kunnen deze symptomen goed onder controle gehouden worden thuis, eventueel met wat hulp van je apotheker (volg wel altijd de instructies op de bijsluiter van elk geneesmiddel dat je in de apotheek koopt). Als je echter chronische kniepijn hebt die langer dan 7 dagen aanhoudt, is het raadzaam een arts te raadplegen.

 

Nachtelijke kniepijn komt vaak voor. Studies wijzen uit dat kniepijn als gevolg van artrose slaapproblemen kan veroorzaken.2 Een toename van nachtelijke kniepijn kan ook te wijten zijn aan de veranderende hormonen in je lichaam 's nachts. Hormonen hebben een invloed op de manier waarop je lichaam pijn verwerkt.3

 

Wanneer een arts raadplegen bij kniepijn?

Niet alle vormen van kniepijn zijn hetzelfde. Soms vereist kniepijn onmiddellijk een bezoek aan de dokter. Je moet een arts raadplegen als je last hebt van een van de volgende symptomen die doorgaans geassocieerd zijn met ernstige kniepijn:

 • Je bent niet in staat je gewicht te dragen op je knie.
 • Je knie is instabiel of je hebt het gevoel dat je door je knie gaat zakken.
 • Ernstige zwelling van de knie en pijn aan de achterkant van de knie.
 • Je kunt je knie niet volledig strekken of buigen.
 • Je been of knie is duidelijk misvormd.
 • Roodheid, pijn en zwelling in je knie, in combinatie met koorts.
 • Ernstige kniepijn als gevolg van een letsel.
 • Je kniepijn houdt langer dan zeven dagen aan.
jonge vrouw met kniepijn in een park

Kniepijn: oorzaken

Het kniegewricht bestaat uit drie botten, pezen die de botten verbinden met de spieren en ligamenten die de botten stabiliseren en met elkaar verbinden. Twee C-vormige stukjes kraakbeen, die menisci genoemd worden, doen dienst als schokdemper in het gewricht. Zakjes gevuld met synoviale vloeistof, bursae genoemd, helpen de knie soepel te bewegen.4 Een verstoring van om het even welk onderdeel van dit ingenieuze systeem kan kniepijn veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van kniepijn zijn:

 • Acuut letsel
 • Lopersknie
 • Medische aandoeningen, zoals artrose

Artrose

Artrose is een 'slijtageziekte' die je gewrichten na verloop van tijd beschadigt. Artritis van de knie treft vooral volwassenen ouder dan 45.5,6 In veel gevallen is overbelasting over een langere periode de oorzaak.

Artrose in de knie treedt op wanneer het kraakbeen dat dienstdoet als schokdemper, verslijt tot op het punt dat het de botten niet langer kan beschermen. Wanneer het kraakbeen versleten is, beginnen de botten tegen elkaar te schuren. Dit veroorzaakt een pijnlijke zwelling, ontsteking en stijfheid in je kniegewricht.

 

persoon klemt kniepijn in gymnastiek

Mogelijke symptomen van artrose in de knie zijn:

 • Pijn in het kniegewricht
 • Botsporen, die aanleiding geven tot misvormde of grotere gewrichten
 • Zwelling
 • Stijfheid
 • Beperkte gewrichtsfunctie en beweeglijkheid
 • Toename van nachtelijke kniepijn7

 

Acute kniepijn als gevolg van een blessure

Vaak zijn acute knieletsels het resultaat van een verdraaiing van de knie tijdens het sporten of het gevolg van een verkeerde beweging – zoals met je knie tegen de koffietafel stoten (klinkt bekend!). Als je last hebt van kniepijn na het lopen of na het trainen en je een verkeerde beweging, verdraaiing of moment herinnert waarop je nogal vreemd op je knie landde, heb je mogelijk een acuut letsel.

Lopersknie

Je houdt van lopen en trainen? Vooral doen! Het is een fantastische manier om te bewegen en fit te blijven. Atleten en lopers zijn soms wel erg gevoelig voor knieletsels.

Een lopersknie voelt aan als pijn rond de knieschijf en kan het resultaat zijn van overbelasting, letsel, afwijkingen van de botten van de benen of van de voeten, en zwakke spieren. Knieletsels komen vaak voor bij atleten.

Een lopersknie is een aandoening die iedereen kan treffen die deelneemt aan activiteiten die veel buiging van de knie vereisen, zoals lopen, wandelen, springen of fietsen.

Mogelijke symptomen van een lopersknie zijn:

 • Pijn achter of rond de knieschijf, inclusief pijn aan de zijkant van je knie
 • Pijn bij het buigen van de knie
 • Pijn die erger wordt wanneer je van een helling of trap naar beneden loopt
 • Zwelling van de knie
 • Ploffende of knarsende geluiden in de knie

De behandeling van een lopersknie bestaat uit rust en het gebruik van een product met medicatie, zoals een ontstekingsremmer of paracetamol. Voltaren gels, verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift, bieden effectieve verlichting.

Diagnose van kniepijn

Een grondig onderzoek door een arts of fysiotherapeut kan helpen bij het stellen van een diagnose voor jouw kniepijn. Hij of zij kan ook een aantal behandelingen specifiek afgestemd op jouw situatie aanbevelen. Als je je specifiek afvraagt wat de pijn aan de achterkant van je knie veroorzaakt, kun je bijvoorbeeld een gericht antwoord en een behandelingsplan krijgen van je arts of fysiotherapeut, afgestemd op jouw unieke behoeften. Raadpleeg dus zeker een arts of andere zorgverlener.

Kniepijn verlichten

Verlichting van je kniepijn kan ervoor zorgen dat je weer plezier schept in de kleine dingen – in je auto stappen, buigen om je veters te strikken, in je favoriete zetel zitten of zelfs fietsen in het park bij zonsondergang. Praat met je arts of apotheker.

Voor een doeltreffende verlichting van kniepijn kun je Voltaren producten gebruiken. Ze verminderen de ontsteking en verlichten de pijn. Het Voltaren Emulgel gamma helpt je om het herstel te versnellen. Hier vind je meer informatie over welk product geschikt is voor jou.

Voltaren Emulgel helpt je je dagelijkse routine zo snel mogelijk te hervatten.

Voor verlichting van kniepijn bestaan er ook een aantal holistische behandelingen of bestrijdingstechnieken voor kniepijn die je thuis kunt uitproberen en die de pijnstillende medicatie die je misschien gebruikt, kunnen aanvullen.

Deze behandelingen zijn:

 • Rust
 • Stretchen
 • Gepaste krachttraining
 • Fysiotherapie
 • Een gezond gewicht behouden

Welke behandeling jij en je arts ook kiezen, controle hebben over je pijn kan een eerste stap zijn op weg naar minder pijn, naar meer plezier in bewegen en alles wat dat met zich meebrengt.

Een vrouw met kniepijn ervaart verlichting van kniepijn door Voltaren

Kniepijn verlichten

Met een beetje extra voorlichting en tips kun je je knieën nog meer sparen. Hier vind je wat bijkomende informatie over hoe je kniepijn kunt verlichten! Zo kun je weer met een glimlach op je gezicht zitten/lopen/bewegen/dansen.

Kniepijn verlichten

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Hulp voor je spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Voltaren kan je helpen met je spier-en gewrichtspijn. Leer meer over je pijn en hoe je deze kunt beheersen, van hoe je beweegt en wat je eet tot aanvullende pijnbestrijdingstherapieën.