een afbeelding van een man zonder shirt die verlichting van lage rugpijn ondervindt van Voltaren

Rugpijn behandeling en bestrijdings-technieken

Hevige rugpijn is nooit een pretje. Wel integendeel. Het kan je verlammen. In één houding. Op de bank. Binnen. Wanhopig proberend om geen spier te bewegen want dan wordt het rugpijnbeest wakker.

Daarom heb je bij rugpijn soms dringend pijnstilling nodig. We zijn er om je te helpen. Of dat nu is met medicatie, pijnbestrijdingstechnieken of huismiddeltjes, wij vertellen je alles wat je moet weten over behandelingen voor rugpijn.

Rugpijn, vooral lagerugpijn, is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.1 De meeste mensen zullen op een bepaald moment in hun leven last krijgen van rugpijn. Concreet krijgt 92 % van de mensen op een bepaald moment rugpijn.2

Veel voorkomende oorzaken van rugpijn kunnen zijn: gespannen spieren, verrekte of gescheurde spieren.

Er bestaan uiteenlopende behandelingen voor rugpijn, afhankelijk van het type en de ernst van je rugpijn. Bespreek altijd de beste aanpak voor je rugpijn met een arts of specialist.

Een man die een kind in de lucht tilt zonder rugpijn

Een aantal mogelijkheden zijn:

 • Geneesmiddelen
 • Fysiotherapie
 • Behandelingen die je thuis kunt toepassen, zoals oefeningen, massage, warmtepleisters en ijszakken.
 • Operaties

Praat erover met je arts.

Geneesmiddelen voor rugpijnverlichting

Afhankelijk van het type rugpijn dat je hebt en hoe ernstig die is, kun je overwegen om geneesmiddelen te nemen. Deze geneesmiddelen verlichten zowel lage- als hogerugpijn. Bespreek altijd met je apotheker of arts welke medicatie je gaat nemen.

De volgende geneesmiddelen kunnen helpen bij verstuikingen en verrekkingen. Je kunt kiezen tussen orale pijnstillers zoals paracetamol, en ontstekingsremmers zoals diclofenac en ibuprofen. Ontstekingsremmers zijn verkrijgbaar in formaten voor orale of lokale toediening.
Voltaren Emulgel is zo een voorbeeld van een topische ontstekingsremmer die rechtstreeks op de huid wordt aangebracht en die de bron van de spier- en/of gewrichtspijn aanpakt.

Behandeling van rugpijn thuis

In sommige gevallen kun je rugpijn thuis behandelen.

 1. Rust.
  Soms heeft je pijnlijke rug alleen maar rust nodig om te genezen. Zware voorwerpen optillen, stress, sportletsels. Het kunnen allemaal oorzaken van rugpijn zijn. Rusten en deze activiteiten even schrappen, kan je rug de broodnodige hersteltijd geven. Dus relax!

 2. Stretch je rug.
  Rekoefeningen zijn een goede manier om rugpijn als gevolg van spierspanning te verlichten en voorkomen.3 Extra bonus: je kunt deze oefeningen zelfs doen terwijl je aan je bureau zit of televisie kijkt. Sommige rekoefeningen zijn gericht op lagerugpijn. Andere zijn gericht op de behandeling van hogerugpijn. Regelmatig stretchen, bijvoorbeeld in de vorm van yoga, kan nuttig zijn om rugpijn te voorkomen en te behandelen. Stel een schema met rekoefeningen samen dat werkt voor jou en je pijn.

 3. Houd je rug koud.
  IJs aanbrengen op je pijnlijke rug kan ontsteking helpen te voorkomen. Wikkel je ijszak (of een zak met diepvriesgroenten!) wel eerst in een handdoek voordat je hem aanbrengt.

 4. Let op je houding.
  Een slechte houding draagt in grote mate bij aan rugpijn4- zoals onderuitgezakt zitten tijdens het eten of je schouders optrekken om een telefoon-/computer-/tabletscherm te bekijken. Sta overdag geregeld stil bij je houding. Zorg ervoor dat je heupen zich op een lijn met je schouders bevinden en dat je schouders recht zijn.

 5. Draag de juiste schoenen.
  Schoenen dragen die voldoende steun bieden, zorgt voor een goede basis om je lichaamsgewicht te dragen en een gezonde houding aan te nemen. Als je rugpijn hebt, houd je het ook best bij hakken van maximaal 2,5 centimeter.

 6. Houd je rug warm.
  Warmte kan spieren helpen te ontspannen en rugpijn doen afnemen. Je kunt thuis een warmwaterkruik gebruiken of een lang, warm bad nemen. In beide gevallen helpt warmte om je rugspieren te helpen genezen.

 7. Beweging
  Niet bewegen kan rugpijn erger maken. Lichte oefeningen versterken de bloeddoorstroming in de bezeerde zone en versnellen zo de genezing.5
  Als je pijn afneemt en je het gevoel hebt dat het kan, neem je best wat lichte beweging. Ga even wandelen. Zwem een paar baantjes in een zwembad. Beoefen wat yoga. Alles wat niet te veel impact heeft, kan helpen. Maar doe het op je eigen ritme en luister naar je lichaam.

 8. Massage
  Therapeutische massage kan rugpijn helpen te verlichten. De pijnlijke zone op je rug masseren, kan rugpijn verlichten en je beweeglijkheid vergroten.

Als je het moeilijk vindt om je rugpijn onder controle te krijgen of als hij lang aanhoudt, moet je je arts raadplegen. Je arts zal de pijnlijke zone van je rug onderzoeken en je vragen wanneer de rugpijn is verschenen, waar de pijn zich situeert, of hij soms beter voelt of erger wordt en of je al eerder rugpijn hebt gehad. Samen kun je een behandelingsplan voor je rugpijn opstellen. Je arts kan je doorverwijzen voor bijkomende onderzoeken om de oorzaak van je rugpijn te achterhalen. Je arts kan je ook advies geven over hoe je je rugpijn kunt verlichten. Hij kan ook pijnstillers, het gebruik van warmte of ijs en lichte activiteiten zoals wandelen aanraden.

Voltaren Emulgel voor rugpijn verlichting

Als je rugpijn hebt, kan Voltaren Emulgel wel eens precies de oplossing zijn die je zoekt. Voltaren Emulgel producten voor de verlichting van rugpijn zijn:

 • Voltaren Emulgel 1%
  Voltaren Emulgel 1% is in gelvorm en is geschikt voor 3 tot 4 toepassingen per dag.
 • Voltaren Emulgel Forte 2%
  Deze formule, die rijker is aan het actieve bestanddeel diclofenac, dringt dieper door in het weefsel en het gewricht en heeft een langduriger effect dan de 1%gel. Slechts één toepassing om de 12 uur (ochtend en avond) is nodig om je pijn te verlichten.

Voltaren Emulgel 1% verlicht spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Voltaren 1,16% Diclofenac-gel voor verlichting van rug- en spierpijn

Ontdek hoe Voltaren Emulgel 1% pijn en ontsteking aanpakt, zodat je weer vrij kunt bewegen.

Ontdek meer

Voltaren Emulgel Forte 2% verlicht spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Product Voltaren Emulgel Forte 2%

Ontdek hoe Voltaren Emulgel Forte 2% pijnverlichting biedt door het slechts een keer om de 12 uur aan te brengen.

Ontdek meer

Hoe verlicht Voltaren Emulgel rugpijn?

Voltaren gels bevatten het NSAID diclofenac en zijn vrij verkrijgbaar bij je apotheker.

Diclofenac doet de stoffen in je lichaam die ontsteking kunnen veroorzaken, afnemen. Door de ontsteking te bestrijden, werken Voltaren gels als een lokale behandeling voor rugpijn en versnellen ze het herstel.

De gel tegen rugpijn creëert een voorraad van diclofenac die de huid voorziet van een bron van het actieve bestanddeel om pijn en ontsteking te verlichten. De Emulgel technologie die in dit product wordt gebruikt, helpt de gel diep in de huid door te dringen, zodat er meer van het werkzame bestanddeel, diclofenac, wordt afgegeven. Voltaren Emulgel werkt aan de bron van de pijn en de zwelling bij rugpijn.

De Emulgel technologie is een unieke combinatie van een gel en crème, die een verkoelend en verzachtend effect heeft wanneer ze wordt aangebracht op de huid. Als je de Emulgel in je huid masseert, heeft hij bijkomende verzachtende effecten aan de bron van de pijn en de ontsteking.

Infographiek : Hoe Voltaren Emulgel gebruiken

Voltaren Emulgel gebruiken

 

Voltaren gels voor rugpijn gebruiken kan niet eenvoudiger zijn. Hieronder leggen we uit hoe het moet:

Klepdop
(2 % dosering)
1. Open je tube Voltaren Emulgel. Open de klepdop. Gebruik een vinger, duim, zijkant van je hand of zelfs een kant van de tafel tegen de blauwe strook van de klep om de klepdop gemakkelijk te openen. De verzegeling zal verbroken worden bij de eerste opening langs beide kanten van de klepdop. Ga voor het eerste gebruik na of de verzegeling niet verbroken is. 2. Duw zachtjes een kleine hoeveelheid gel uit de tube en breng aan op het pijnlijke of gezwollen gebied en wrijf het zachtjes in. De benodigde hoeveelheid zal variëren afhankelijk van de grootte van het pijnlijke of gezwollen gebied; een hoeveelheid ter grootte van een kers tot een walnoot zal doorgaans voldoende zijn. Je zal mogelijk een licht verkoelend effect ondervinden als je de gel inwrijft. 3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Duw op de klep om de klepdop te sluiten. Verwijder indien nodig na gebruik de resterende gel op de klepdop met een katoenen handdoek of papieren doek totdat deze er proper uitziet en deze droog is. Om de klepdop te sluiten, duw je de klep terug toe met je vingers, kant van je hand of zelfs tegen een tafel of aanrecht totdat je een “klik” hoort. Hou de tube rechtop tijdens het openen en sluiten van de klepdop om een lek uit de tube te voorkomen. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel Forte opgedroogd is. 
Driehoekige dop / Ronde dop

1. Open je tube Voltaren Emulgel. Verwijder vóór het eerste gebruik het verzegelingsdopje:

 • de dop losschroeven en verwijderen;
 • de bovenkant van de schroefdop gebruiken om het verzegelingsdopje op de tube met een draaibeweging te verwijderen.
2. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone 2 à 4 g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot) Voltaren Emulgel aanbrengen en zacht inwrijven.

3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.
Applicatordop (1 % dosering) 1. Open je tube Voltaren Emulgel. Om het product te kunnen gebruiken, dien je eerst de verzegeling te verwijderen. Haal daarvoor de transparante beschermdop van de tube en draai vervolgens de applicator los. Met de stervormige inkeping op de zijkant van de applicator prik je vervolgens door de verzegeling van de tube. Draai de applicator weer op de tube voordat je de gel aanbrengt. 2. Om te openen trekt u aan het witte gedeelte van de applicator. Knijp voorzichtig in de tube totdat er een hoeveelheid van 2 - 4g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot)  gel uit de applicator komt. Wrijf de gel met de applicator langzaam en voorzichtig over de pijnlijke of gezwollen plek, zoals u dat ook zou doen met uw vingers. Door de lichte druk van het wrijven wordt de applicator automatisch afgesloten. 3. Reinig de applicator na gebruik met een katoenen handdoek of met absorberend papier totdat deze voor het oog droog en schoon is. Niet onderdompelen in of afspoelen met water. Gebruik geen oplos- of schoonmaakmiddel om de bovenkant van de applicator te reinigen. Plaats na reiniging de transparante beschermdop weer op de tube. Gebruik de applicator niet opnieuw voor een andere tube. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.

5. Bewegen wordt opnieuw een plezier!

Tot 14 dagen lang te gebruiken voor pijn in pezen, ligamenten, spieren en gewrichten, en tot 21 dagen voor pijn als gevolg van artrose, tenzij je arts je andere instructies geeft. Zodra je pijn afneemt, moet je stoppen met het gebruik van Voltaren gels voor rugpijn. Als je pijn en zwelling niet afnemen binnen de 7 dagen, of zelfs erger worden, moet je contact opnemen met je arts.

Niet aanbrengen op een beschadigde huid, met bijvoorbeeld snijwonden of open wonden, of op huid met uitslag of eczeem. Staak de behandeling als er huiduitslag verschijnt na het aanbrengen van het product.

Een brace of niet-verzegelde, ademende zwachtel of sportverband (vaak gebruikt voor letsels zoals verrekkingen) kunnen worden gebruikt in combinatie met Voltaren gel. Voltaren gel mag NIET worden aangebracht onder occlusieve (d.w.z. plastic, lucht- of waterdichte) verbanden.

Voor meer informatie over voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij het gebruik van Voltaren gels, raden wij je aan de FAQ's hieronder of het productetiket en de bijsluiter te lezen. Bij twijfel, raadpleeg dan je arts of apotheker.

Een vrouw met rugpijn

6 huismiddeltjes om rugpijn te verlichten

Door rugpijn aan de sofa gekluisterd? Probeer deze technieken thuis uit

 

Meer informatie

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Hulp voor je spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Pijn is zelden zuiver lichamelijk. Ook kan het niet altijd alleen met medicatie worden opgelost. Voltaren is jouw bondgenoot. Voltaren kan je helpen meer controle te krijgen over je pijn, van de manier waarop je slaapt over wat je eet, tot je mentale gezondheid en als aanvulling op andere pijnstillende behandelingen.