Een vrouw met rugpijn

Zes remedies voor thuis tegen rugpijn

Rugpijn kan je in de lappenmand doen belanden. Het is dus een goed idee om altijd wat huismiddeltjes tegen rugpijn binnen handbereik te hebben. In sommige gevallen is het niet nodig een arts te raadplegen voor dit type pijn. Je kunt je apotheker om advies vragen. Als je echter niet meer tegen de pijn kunt, en de situatie aanhoudt, raadpleeg dan je arts.

Om rugpijn te verminderen, kan Voltaren Emulgel helpen. Maar als je iets kent van huismiddeltjes tegen rugpijn, weet je ook dat je niet alleen medicatie kunt nemen, maar ook iets anders kunt doen.

Als je het probleem vanuit verschillende hoeken aanpakt, heb je meer kans dat je je rug snel weer vrij kunt bewegen. Weer met de kinderen op de trampoline springen, bijvoorbeeld, of gewoon lang genoeg kunnen rechtstaan aan het aanrecht om die perfecte broodjes te bakken.

Rugpijn komt heel vaak voor. Maar liefst 82 % van de mensen met pijn verklaart pijn te hebben in de onderrug.1

Huismiddeltjes voor rugpijn

Of je nu middeltjes nodig hebt tegen lagerugpijn of hogerugpijn, er bestaan tal van oplossingen die bij beide kunnen werken. Een aantal mogelijkheden zijn:

 1. Je houding verbeteren
 2. Schuimrollers
 3. Warmtebehandeling
 4. Je voeding herzien
 5. Je slaaphouding aanpassen
 6. Je rug stretchen

Hieronder vind je meer informatie over elk aspect. Neem een kijkje en zoek uit welke voor jou geschikt zouden kunnen zijn.

Je houding verbeteren

Het klinkt eenvoudig. Maar als je je afvraagt hoe je van je rugpijn afraakt, kan je houding een echt verschil maken. Een aantal zaken waarmee je rekening moet houden, zijn:

 1. Als je zit, doe het dan in een stoel die ondersteuning biedt, waarin je heupen hoger zitten dan je knieën. Vermijd stoelen die te laag of te zacht zijn, zoals een sofa.
 2. Houd je nek recht en laat hem niet naar voren steken.
 3. Als je aan een bureau werkt, moet je draaiende bewegingen vermijden door je toetsenbord, muis en telefoon binnen handbereik te houden. Je ellebogen moeten zich ter hoogte van je bureau bevinden en je stoel er net onder getrokken. Gebruik een kussen of opgerolde handdoek in je onderrug als je extra ondersteuning nodig hebt.
 4. Als je met de wagen rijdt, neem dan geregeld een pauze en kom uit je wagen om een wandelingetje te maken. Misschien kun je zelfs wat stretchen! 2
 5. Als deze oefeningen niet werken, kun je praten met je arts of naar je fysiotherapeut gaan om een behandeling te starten om je houding te verbeteren.

Schuimrollers

Schuimrollers zijn een populaire keuze om pijn in de rugspieren te verlichten. De rollers werken als zelfmassage. Het lichaam van de gebruiker zorgt voor de nodige druk. 3

Er bestaan tal van oefeningen met de schuimroller. Een manier waarop je kunt starten, is gaan liggen op de rol in de lengte langs je ruggengraat, met je knieën gebogen. Strek je armen naar het plafond, de handpalmen naar beneden gericht, en maak cirkelvormige bewegingen naar buiten en weer naar binnen.
Terwijl je dit doet, til je één been op en strek je het. Laat het traag zakken en doe hetzelfde met je andere been.4

Een hardloper die een schuimroller gebruikt op de kuitspier

Warmtebehandeling

Een warmwaterkruik aanbrengen op de pijnlijke zone kan ook een heel doeltreffende manier zijn om lagerugpijn te verlichten, net zoals een lang, warm bad nemen.

Je voeding herzien

Een evenwichtig dieet helpt altijd om ervoor te zorgen dat je lichaam al de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om zichzelf te versterken en te herstellen.

Merk ook op dat overgewicht je rug extra kan belasten.5 Die extra kilo's verliezen, is dan ook een heel goede manier om je rug te ontlasten en het plezier van bewegen te herontdekken.

Je slaaphouding aanpassen

Een matras die een goede ondersteuning biedt, is cruciaal om nachtelijke rugpijn te verminderen. Het is belangrijk dat je de juiste stevigheid vindt om je pijn te verlichten en je lichaam toch voldoende te ondersteunen, ongeacht in welke houding je slaapt.6

Vervolgens moet je proberen je ruggengraat recht te houden. Gebruik dus niet te veel kussens. Je hoofd ligt dan niet langer in het verlengde van je ruggengraat. Overweeg om een kussen tussen je knieën te leggen als je op je zij slaapt, of eronder als je op je rug slaapt.7

Je rug stretchen 

De ruggengraat is gemaakt om te bewegen. Beperkte beweging kan pijn dus erger maken. Probeer enkele eenvoudige rekoefeningen voor de rug uit om rugpijn te verminderen en vlotter te bewegen. Beweeg traag. 

Forceer je lichaam nooit in een pijnlijke rekoefening en gebruik een vlak, stabiel oppervlak om je rekoefeningen op te doen.

Een vrouw strekt zich uit op de grond, liggend op haar rug met haar knieën tegen haar borst

Back Flex

Dit is een geweldige oefening tegen hogerugpijn. Ga op je rug liggen en trek beide knieën tegen je borst. Buig je hoofd naar voren tot je een comfortabele stretch voelt in deze houding. Houd deze houding 20-30 seconden aan.

Een vrouw doet yoga op de grond, plat liggend op haar rug met haar knieën tegen haar borst getrokken

Knie op de borst

Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en beide hielen plat op de vloer. Plaats beide handen achter een knie en breng die zo dicht mogelijk bij de borst. Houd deze positie gedurende 20-30 seconden aan. Herhaal met het andere been. Herhaal 5-10 keer voor elk been.

Een vrouw in een yogahouding, geposeerd op haar linkerknie en scheenbeen, en rechterhand, haar linkervoet recht achter zich uitstrekkend en haar rechterhand naar voren

Bird Dog

Ga op handen en knieën zitten, de voeten een heupbreedte uiteen, schouderbladen lichtjes samengetrokken. Strek je been naar achteren en de arm aan de andere zijde naar voren. Houd deze positie 10 seconden aan. Trek je tenen naar beneden zodat je hiel gestrekt is. Wissel vervolgens van arm en been. Streef naar 10 keer aan elke kant.

Veranderingen zoals deze in je dagelijkse leven doorvoeren, zou al een beetje verlichting moeten geven en je helpen het plezier van bewegen te herontdekken.

De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn

Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.