Een afbeelding van een persoon met artrosepijn die verlichting van polspijn ervaart van Voltaren ingrediënt diclofenac

Artrose verlichten

Je vraagt je af welke mogelijkheden er bestaan voor artrosebehandeling? Weten welke behandelingen voor artrose geschikt zijn voor jou is cruciaal om ervoor te zorgen dat die pijnlijke en krakende gewrichten je niet tegenhouden. Wij geloven dat je moet genieten van de kleine dingen - zoals je veters kunnen strikken om een wandeling te maken. Ondertussen nodigen wij je uit om samen met ons rustig de behandelingsmogelijkheden voor artrose te overlopen.

Artrose is een heel frequente aandoening die je gewrichten aantast. Al je gewrichten beschikken over schokdemping via een gladde stof die kraakbeen wordt genoemd. Artrose ontstaat wanneer de kwaliteit van je kraakbeen achteruitgaat. De botten zitten dan in je gewrichten zonder voldoende smering en zonder beschermende barrière. Bijgevolg schuren de botten in het gewricht tegen elkaar wanneer je beweegt. Dat kan best pijnlijk zijn.1

Veel voorkomende oorzaken van artrose zijn.

 1. Slijtage
 2. Overgewicht
 3. Herhaaldelijk gebruik
 4. Eerder letsel

Geneesmiddelen tegen artrose

Je hebt geen idee welke medicatie je moet gebruiken voor pijn als gevolg van artrose? Wij zijn er om je door de verschillende mogelijkheden te gidsen. Geneesmiddelen op voorschrift en vrij verkrijgbare geneesmiddelen kunnen pijn helpen te verminderen. Het type medicatie dat je kunt gebruiken, is afhankelijk van de ernst van je pijn.
Er bestaan een aantal geneesmiddelen om artrose onder controle te houden. Bespreek met je arts of apotheker welke behandeling voor jou geschikt is.
Er bestaan een aantal geneesmiddelen die in de apotheek zonder voorschrift verkrijgbaar zijn. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen:

 1. Geneesmiddelen voor orale toediening
 2. Geneesmiddelen voor lokaal gebruik
vrouw die orale pijnmedicatie neemt

Geneesmiddelen voor orale toediening

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals paracetamol of ibuprofen kun je gebruiken om pijn als gevolg van artrose onder controle te houden. Praten met je apotheker kan je helpen te beslissen welk geneesmiddel je moet nemen voor je artrose.

persoon die Voltaren gel in een tube in de hand knijpt

Geneesmiddelen voor lokaal gebruik

Geneesmiddelen voor lokaal gebruik zijn onder andere ontstekingsremmers zoals diclofenac of ibuprofen. Geneesmiddelen voor lokaal gebruik kunnen worden aangebracht met verschillende methodes, bijvoorbeeld in de vorm van gel, crèmes, pleisters of zalf die worden aangebracht op je huid.
Een voorbeeld zijn Voltaren gels, die de pijn aanpakken met diclofenac (een NSAID). Voltaren gel biedt pijnverlichting bij lichte tot matige pijn als gevolg van opflakkeringen van artrose. Voltaren Emulgel 1% of Voltaren Emulgel Forte 2% is misschien wel precies de behandeling tegen artrose die je nodig hebt om weer wat aan bewegingsvrijheid te winnen.

Wat kun je nog meer doen tegen artrose?

Veel meer nog dan enkel op medicatie berust de behandeling van artrose op heel wat behandelingen zonder geneesmiddelen en een aanpassing van je levensstijl.

 1. Behoud een gezond gewicht.
 2. Volg een dieet gericht op gezonde gewrichten.
 3. Wees actief.
 4. Blijf positief.

Ontdek hoe kleine veranderingen in je levensstijl een groot verschil kunnen maken in je artrosepijn. Leven met artrose kan pijn doen – letterlijk. Maar laat je niet kisten. Er bestaan heel wat manieren om pijn door artrose te helpen behandelen, van een ...gezond gewicht tot het gebruik van holistische behandelingstechnieken. Kleine veranderingen in je levensstijl kunnen een groot verschil maken. Begin met deze strategieën.

Lees meer

Groep mensen in sportschool die op loopband lopen om fit te blijven

Behoud een gezond gewicht

Een gezond gewicht is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor wie lijdt aan artrose.2 Overgewicht belast je gewrichten extra. Zelfs een paar kilo afvallen, kan de druk op je enkels, knieën en heupen helpen te verminderen. Om je slaagkansen te vergroten, val je best traag af op basis van een gezond voedingsplan en regelmatige lichaamsbeweging.

Man eet gezonde salade in zijn keuken thuis

Een voedzaam dieet

Als je pijn hebt als gevolg van artrose gaat eten niet enkel over je gewicht – het gaat ook over wát je eet. Een donut of een stuk pizza kan verleidelijker zijn dan een slaatje of een bord groenten. Maar het is belangrijk te letten op wat je eet. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat het een goed idee zou zijn om de hoeveelheid bewerkte suikers en verzadigde omega 6-vetzuren in je voeding te verminderen.3

Volgens bepaalde onderzoeken kunnen voedingsmiddelen zoals vis, olijfolie, fruit, noten en bladgroenten je lichaam vullen met voedingsstoffen die ontsteking in het lichaam bestrijden.4,5

Groep oudere dames die oefening met rekbare oefeningsbanden doen

Wees actief

Als je pijn hebt, lijkt fysieke activiteit soms wel het laatste wat je wilt. Verrassing!
Bewegen is een van de beste manieren om je pijn als gevolg van artrose te verminderen. Het vermindert gewrichtsstijfheid, verbetert je bewegingsbereik en versterkt je spieren, waardoor de druk op je gewrichten afneemt. Hoe zwakker je spieren zijn, hoe harder je gewrichten moeten werken om je lichaam te ondersteunen en te stabiliseren.6

Matige lichaamsbeweging voor artrose in de vorm van wandelen, fietsen, yoga, zwemmen en zelfs lichte krachttraining zijn heel geschikt en goedgekeurd voor artrose en bleken een positieve impact te hebben op de pijnbestrijding ervan.7 Bovendien kunnen ze je stemming sterk verbeteren. Een win-winsituatie dus!

Welke vorm van bewegen je ook kiest, zorg ervoor dat de impact beperkt blijft. Bepaalde vormen van lichaamsbeweging met activiteiten met hoge impact kunnen leiden tot beschadiging of verdraaiing van je gewrichten, waardoor je een groter risico op letsels loopt.8 Je kunt ook samenwerken met een arts of fysiotherapeut om uit te zoeken welke oefeningen geschikt zijn voor jou.

Twee ontspannende en lachende vrouwen drinken een kopje thee

Blijf positief

Pijn lijden, kan de manier waarop je het leven ervaart, veranderen. Negatieve gedachten en gevoelens van hopeloosheid kunnen pijn verergeren en moeilijker onder controle te houden.9 Daarom is het belangrijk dat je naast je fysieke reacties op pijn ook oog hebt voor je gedachten en gevoelens. Het gaat om de kracht van gedachten. En ook dat kan helpen.

Hier vind je een aantal mindfulnesstechnieken die je kunt overwegen in het kader van een holistische benadering van pijnbestrijding bij artrose:

 • Relaxatietherapie in de vorm van meditatie of yoga
 • Cognitieve gedragstherapie, een combinatie van gesprekstherapie en gedragswijzigingen
 • Acupunctuur

Om negatieve gedachten op afstand te houden, kan het helpen activiteiten te beoefenen die je graag doet en jezelf te omringen met mensen die je zo veel mogelijk steunen.

Chirurgie voor artrose

In sommige ernstige gevallen wordt artrose behandeld met een operatie. Chirurgie wordt beschouwd als een laatste redmiddel en is een behandelingsplan dat met voorzichtigheid moet worden overwogen. Overweeg deze optie met een arts.

Voltaren Emulgel voor de verlichting van pijn als gevolg van artrose

Welke lokale oplossingen bestaan er nog voor artrose? Voltaren gels kunnen je helpen bij de bestrijding van pijn door artrose. Er bestaan vrij verkrijgbare ontstekingsremmende topische geneesmiddelen die pijn direct bij de bron aanpakken, gewoon door ze in je huid te masseren. Alleen voor gebruik bij volwassenen ouder dan 18 jaar.

Voltaren gels verlichten pijn en bestrijden ontsteking.

Product Voltaren Emulgel Forte 2%

Hoe verlicht Voltaren gel pijn door artrose?

Voltaren gel levert een dosis diclofenac af, een ontstekingsremmend geneesmiddel dat je zal helpen weer te bewegen met minder pijn. Voltaren gels creëren een reservoir van diclofenac en moeten 3 tot 4 keer dag worden aangebracht voor Voltaren Emulgel 1% en 1 keer om de 12 uur voor Voltaren Emulgel Forte 2%. Zo beschikt de huid de hele dag lang over een bron van het werkzame bestanddeel voor pijnstilling en het verlichten van ontsteking bij artrose. Alleen voor gebruik bij volwassenen ouder dan 18 jaar.

Onze Emulgel technologie

Al onze gels maken gebruik van de Emulgel technologie. De Emulgel technologie helpt de diclofenac diep in de huid te dringen, zodat er meer van het ontstekingsremmende bestanddeel, diclofenac, wordt afgeleverd aan de bron van de pijnlijke en gezwollen plaats.

De Emulgel technologie is een combinatie van een gel en crème, die een verkoelend en verzachtend effect heeft wanneer ze wordt aangebracht op de huid. Door de Emulgel in de huid te wrijven, creëer je een extra gelegenheid om de pijnlijke en ontstoken plaats zacht te masseren, een techniek om de pijn bij artrose te verminderen.11

Infographiek : Hoe Voltaren Emulgel Forte 2% gebruiken

Hoe gebruik je Voltaren gels om artrose te verlichten?

Voltaren gels voor artrose zijn gemakkelijk te gebruiken. Bij de ontwikkeling van onze verpakkingen hadden we jou, onze patiënt, in ons achterhoofd. De verpakking is gemakkelijk te openen, zelfs wanneer je vingers of handen pijnlijk of stijf zijn. Kies tussen onze makkelijk te openen dop en onze klassieke driehoekige dop – beide zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs als je aan artrose lijdt.

Voltaren gels gebruiken bij pijn door artrose kan niet gemakkelijker zijn:

Klepdop
(2 % dosering)
1. Open je tube Voltaren Emulgel. Open de klepdop. Gebruik een vinger, duim, zijkant van je hand of zelfs een kant van de tafel tegen de blauwe strook van de klep om de klepdop gemakkelijk te openen. De verzegeling zal verbroken worden bij de eerste opening langs beide kanten van de klepdop. Ga voor het eerste gebruik na of de verzegeling niet verbroken is. 2. Duw zachtjes een kleine hoeveelheid gel uit de tube en breng aan op het pijnlijke of gezwollen gebied en wrijf het zachtjes in. De benodigde hoeveelheid zal variëren afhankelijk van de grootte van het pijnlijke of gezwollen gebied; een hoeveelheid ter grootte van een kers tot een walnoot zal doorgaans voldoende zijn. Je zal mogelijk een licht verkoelend effect ondervinden als je de gel inwrijft. 3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Duw op de klep om de klepdop te sluiten. Verwijder indien nodig na gebruik de resterende gel op de klepdop met een katoenen handdoek of papieren doek totdat deze er proper uitziet en deze droog is. Om de klepdop te sluiten, duw je de klep terug toe met je vingers, kant van je hand of zelfs tegen een tafel of aanrecht totdat je een “klik” hoort. Hou de tube rechtop tijdens het openen en sluiten van de klepdop om een lek uit de tube te voorkomen. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel Forte opgedroogd is. 
Driehoekige dop / Ronde dop

1. Open je tube Voltaren Emulgel. Verwijder vóór het eerste gebruik het verzegelingsdopje:

 • de dop losschroeven en verwijderen;
 • de bovenkant van de schroefdop gebruiken om het verzegelingsdopje op de tube met een draaibeweging te verwijderen.
2. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone 2 à 4 g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot) Voltaren Emulgel aanbrengen en zacht inwrijven.

3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.
Applicatordop (1 % dosering) 1. Open je tube Voltaren Emulgel. Om het product te kunnen gebruiken, dien je eerst de verzegeling te verwijderen. Haal daarvoor de transparante beschermdop van de tube en draai vervolgens de applicator los. Met de stervormige inkeping op de zijkant van de applicator prik je vervolgens door de verzegeling van de tube. Draai de applicator weer op de tube voordat je de gel aanbrengt. 2. Om te openen trekt u aan het witte gedeelte van de applicator. Knijp voorzichtig in de tube totdat er een hoeveelheid van 2 - 4g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot)  gel uit de applicator komt. Wrijf de gel met de applicator langzaam en voorzichtig over de pijnlijke of gezwollen plek, zoals u dat ook zou doen met uw vingers. Door de lichte druk van het wrijven wordt de applicator automatisch afgesloten. 3. Reinig de applicator na gebruik met een katoenen handdoek of met absorberend papier totdat deze voor het oog droog en schoon is. Niet onderdompelen in of afspoelen met water. Gebruik geen oplos- of schoonmaakmiddel om de bovenkant van de applicator te reinigen. Plaats na reiniging de transparante beschermdop weer op de tube. Gebruik de applicator niet opnieuw voor een andere tube. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.

5. Bewegen wordt opnieuw een plezier!

Tot 14 dagen lang te gebruiken voor pijn in pezen, ligamenten, spieren en gewrichten, en tot 21 dagen voor pijnverlichting bij artrose, tenzij anders aangegeven door je arts. Zodra je pijn afneemt, moet je stoppen met het gebruik van Voltaren gels. Als je pijn en zwelling niet afnemen binnen de 7 dagen, of zelfs erger worden, moet je contact opnemen met je arts.

Niet aanbrengen op een beschadigde huid, met bijvoorbeeld snijwonden of open wonden, of op huid met uitslag of eczeem. Staak de behandeling als er huiduitslag verschijnt na het aanbrengen van het product.

Een brace of bandage die vaak gebruikt wordt voor letsels zoals verrekkingen kan gebruikt worden, maar niet onder een luchtdicht (plastic) verband. Voltaren gels mogen niet worden gebruikt met luchtdichte of waterdichte verbanden. Niet-verzegelde, ademende verbanden mogen wel worden gebruikt.

Voor meer informatie over de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij het gebruik van Voltaren gels, raden wij je aan het productetiket en de bijsluiter te lezen. Bij twijfel, raadpleeg dan je arts of apotheker.

Hoeveel Voltaren gel aanbrengen om artrose te verlichten?

 

Hoeveel Voltaren gel je moet aanbrengen, is afhankelijk van de omvang van de behandelingszone. Een hoeveelheid gel ter grootte van een kers tot een walnoot zou moeten volstaan. (Tussen 2-4 g)

Product Hoe vaak mag ik het gebruiken?
 • Voltaren Emulgel 1%
 • 3 tot 4 keer per dag
 • Voltaren Emulgel Forte 2%
 • Om de 12 uur, 's morgens en 's avonds
Een vrouw met rugpijn

6 huismiddeltjes om rugpijn te verlichten

Door rugpijn aan de sofa gekluisterd? Probeer deze technieken thuis uit

 

Meer informatie

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Ontdek de producten voor pijnverlichting van Voltaren

Voltaren Emulgel 1% verlicht spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Voltaren 1,16% Diclofenac-gel voor verlichting van rug- en spierpijn

Ontdek hoe Voltaren Emulgel 1% pijn en ontsteking aanpakt, zodat je weer vrij kunt bewegen.

Ontdek meer

Voltaren Patch met medicatie voor gerichte en ontstekingsremmende pijnverlichting

Voltaren Patch met medicatie

Voltaren Patch met medicatie geeft continu de ontstekingsremmende stof diclofenac af om effectieve pijnverlichting te bieden.

Ontdek meer

Hulp voor je spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Het komt zelden voor dat de pijn zuiver lichamelijk is, en medicatie alleen is niet altijd voldoende om de pijn te verlichten. Voltaren kan je helpen je pijn beter te beheersen.