Persoon knijpt knie vast met artrose pijn

Artrose: Oorzaken, symptomen en pijnbestrijding

Wordt het steeds moeilijker om potjes te openen in de keuken? Kun je geen wandeling meer maken zonder dat je knieën pijn doen? Dan heb je misschien last van symptomen van artrose. Ontdek hier hoe je de veelzeggende verschijnselen en symptomen van artrose kunt herkennen en effectief kunt behandelen om weer te kunnen doen wat je graag doet.

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten aantast. In feite is ... artrose de meest voorkomende vorm van artritis.1 Deze gewrichtsaandoening, waarbij de functie afneemt, treedt op bij een verslechtering van het kraakbeen (een taaie, gladde, glibberige substantie die werkt als een kussen tussen de botten in gewrichten). Daardoor schuren de botten tegen elkaar zonder de bescherming van de buffer. Bij een verslechtering van het kraakbeen komen veel kleine zenuwen vrij die kunnen ontsteken. Dit bot-op-bot schuren maakt bewegen pijnlijk en kan botsporen veroorzaken op de plaats van de wrijving. Het kan ook ontstekingen veroorzaken. Die ontstekingen kunnen dan weer vlagen van pijn tot gevolg hebben.2

Je hebt meer kans op artrose in gewrichten die te veel worden gebruikt. Een bakker kan bijvoorbeeld artrose in de handen krijgen, een hardloper in de knieën. Overtollig lichaamsgewicht kan ook een oorzaak zijn. Het kan namelijk leiden tot spierspanning en extra belasting van de gewrichten.3

Als je symptomen van artrose ontwikkelt, ben je niet de enige. Naar schatting vertonen wereldwijd 9,6 % van de mannen en 18 % van de vrouwen ouder dan 60 jaar symptomen van artrose4,5. Daarvan is 80 % beperkt in zijn bewegingen en kan 25 % de belangrijkste dagelijkse activiteiten niet uitvoeren.6

Het kan verleidelijk zijn om pijntjes en kwalen te beschouwen als een normaal onderdeel van het leven – gewoon een aspect van het ouder worden, toch? Maar hoe oud je ook bent (let wel: artritis kan op elk moment van het leven toeslaan), negeer de pijn niet. Lees meer over de oorzaken en symptomen van artrose en wat je eraan kunt doen.

En savoir plus

Symptomen van artrose

Wat zijn de verschijnselen en symptomen van artrose? De symptomen van artrose variëren van mens tot mens.7 Niet iedereen ervaart pijn en onvermogen door artrose. Sommigen ervaren slechts milde symptomen die komen en gaan, maar voor anderen kan artrose een constante bron van pijn met slopende symptomen veroorzaken.

Er zijn enkele veelvoorkomende verschijnselen en symptomen van artrose die je helpen de aandoening te identificeren. ...

 • Gewrichtspijn: geïrriteerde, pijnlijke gewrichten zijn mogelijk het gevolg van de wrijving en de ontsteking in het aangetaste gewricht.
 • Ochtendstijfheid: pijn en stijfheid bij het wakker worden ’s morgens kunnen worden toegeschreven aan artrose. Dit wordt vaak beter na activiteit.
 • Gewrichtsontsteking die later op de dag neigt erger te worden: doordat je de aangetaste gewrichten de hele dag gebruikt, leidt de slijtage tijdens de dagelijkse activiteiten tot een verhoogde ontsteking aan het einde van de dag.
 • Gewrichtspijn of stijfheid na herhaald gebruik: je gewrichten doen pijn tijdens of na een activiteit, vooral bij herhaalde handelingen zoals typen of hameren.
 • Gezwollen gewrichten: een verhoogd vochtgehalte in het gewricht evenals een ontsteking van weke delen leiden tot gezwollen gewrichten.
 • Verminderde beweeglijkheid: bij zwelling van het aangetaste gewricht neemt de flexibiliteit en de beweeglijkheid van het gewricht af.
 • Klikkend of krakend geluid bij het buigen van het gewricht: een krakend geluid bij het gebruik van de gewrichten kan duiden op bot-op-botwrijving. Mogelijk hoor je ploffen of kraken wanneer je je gewricht beweegt.

Denk je dat je een van deze symptomen hebt? Neem dan contact op met je arts voor het opstellen van een behandelplan.

Meer tonen

Oude mensen helpen elkaar met hun rugpijn

Welke gewrichten worden getroffen door artrose?

Artrose kan elk gewricht aantasten, maar de heupen, de knieën of de kleine gewrichten van de handen worden het vaakst getroffen.8

Merk op dat Voltaren Emulgel aanbevolen is voor artrose in perifere gewrichten. Lees altijd de bijsluiter!
 

Symptomen van ernstige artrose mag je niet negeren. Deze omvatten gewrichtsmisvorming en gewrichtsinstabiliteit. Verschijnselen van ernstige artrose zijn onder meer:

 • Ontstoken synoviaal membraan: het zachte weefsel dat het binnenoppervlak van het gewricht bekleedt (behalve waar het gewricht bedekt is met kraakbeen) is het synoviaal membraan. Het synoviaal membraan kan ontsteken en daardoor komen eiwitten en enzymen vrij die verdere ontstekingen en kraakbeenschade veroorzaken.
 • Botsporen: ook wel osteofyten genoemd: die zijn het resultaat van de wrijving veroorzaakt door verslechterd kraakbeen. Het bot in het gewricht wordt dikker en verandert van vorm. Botachtige gezwellen, ook wel sporen of osteofyten genoemd, ontwikkelen zich nabij het uiteinde van het bot in het aangetaste gewricht. Ze kunnen gewrichtsmisvorming veroorzaken.
 • Verkorte ligamenten en spierzwakte rond het aangetaste gewricht: spieren en ligamenten spelen een belangrijke rol bij de gewrichtsstabiliteit.9
 • Gewrichtsinstabiliteit of uitval (bijvoorbeeld door knikkende knieën): gewrichtsinstabiliteit treedt op doordat de gewrichtsfunctie wordt aangetast door de artrose.
Gewrichtspijn

Denk je symptomen van artrose te ondervinden? Neem dan contact op met een apotheker voor het opstellen van een behandelplan.

Oorzaken van artrose

Artrose staat bekend als artritis door slijtage. Kraakbeen werkt in je lichaam als een soort schokdemper doordat het de samenkomende botten in een gewricht bedekt. In de loop der jaren is het onderhevig aan slijtage door het dragen van gewicht, net als autobanden die slijten naarmate er meer kilometers op de teller staan.

Artrose kan worden veroorzaakt door:

 1. Slijtage
  Een veel voorkomende oorzaak van artrose: langdurig gebruik van een gewricht dat door verslechterd kraakbeen bot-op-botwrijving veroorzaakt.
 2. Extra gewicht
  Je gewrichten worden zwaarder belast wanneer ze overtollig lichaamsgewicht dragen. Daardoor gaan ze sneller achteruit dan met een ideale lichaamsgewichtindex (BMI).12
 3. Herhaaldelijk gebruik
  Dezelfde gewrichten keer op keer opnieuw gebruiken – in het kader van je werk, sport of hobby – belast de gewrichten en veroorzaakt een verslechtering van het kraakbeen.
 4. Letsel
  Een eerdere verwonding, zoals een breuk of scheur nabij het gewricht, kan jaren later tot artrose leiden.
Een man en een vrouw herontdekken het plezier van bewegen dankzij Voltaren producten

Risicofactoren van artrose

Risicofactoren van artrose, die de kans op de ontwikkeling van de ziekte kunnen vergroten, zijn onder meer: 13,14,15

 1. Genetica: sommige soorten artritis zijn genetisch. Als je ouders of broers en zussen de aandoening hebben, loop je dus mogelijk een groter risico om deze ook te ontwikkelen.
 2. Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je artritis ontwikkelt. De aandoening doet zich het vaakst voor bij personen van 65 jaar en ouder.
 3. Geslacht: vrouwen hebben meer kans dan mannen om bepaalde soorten artritis, inclusief artrose, te ontwikkelen.
 4. Eerder letsel: heb je ooit een ernstige gewrichtsblessure opgelopen? Dan kun je later in je leven artrose krijgen in dat gebied.
 5. Obesitas: overgewicht belast de gewrichten en verhoogt het risico op de ontwikkeling van artritis.
 6. Je werk: belast je herhaaldelijk bepaalde gewrichten met je werk, bijvoorbeeld door de hele dag te typen of haar te knippen, dan is de kans op artrose groter door het overmatige gebruik van die gewrichten.
 7. Botmisvormingen: ben je geboren met misvormde gewrichten of kraakbeendefecten, dan is de kans op artrose groter.
Een afbeelding van een persoon met polspijn die verlichting ervaart van polspijn door Voltaren

Behandeling van artrose

Voor milde artrosegerelateerde pijntjes en kwalen kan een gesprek met je apotheker de oplossing zijn. Denk je dat je artrose hebt of houdt de pijn aan, dan wil je misschien een afspraak maken met je arts. Denk na over hoe je over je pijn kunt praten voordat je een afspraak maakt.

Behandeling van artrose

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Hulp voor je spier- en gewrichtspijn

Pijn is zelden zuiver lichamelijk. Ook kan het niet altijd alleen met medicatie worden opgelost. Voltaren is jouw bondgenoot. Voltaren kan je helpen meer controle te krijgen over je pijn, van de manier waarop je slaapt over wat je eet, tot je mentale gezondheid en als aanvulling op andere pijnstillende behandelingen.