Vrouw met kniepijn ervaart verlichting van kniepijn door Voltaren ingrediënt diclofenac

Hoe kniepijn verlichten?

Onze prioriteit is dat je je weer beter voelt en dat je je dagelijkse activiteiten kunt hervatten met een behandeling voor gewrichtspijn. Daarom hebben we een uitgebreide handleiding geschreven voor die momenten waarop je je niet helemaal jezelf voelt omdat je kniepijn hebt. Mogelijk zijn het slechts acute symptomen die niet lang aanhouden, of heb je een opflakkering van artrose.

Misschien besef je nu pas dat er iets gedaan moet worden aan je kniepijn (graag gedaan!). Of misschien ben je zelf ook een expert in het bestrijden van je pijn. In deze gids vind je de beste praktijken, die voor jou wel eens zouden kunnen werken om je kniepijn te verlichten.

Hoe behandel je een pijnlijke knie door een aanpassing van je levensstijl?

De behandeling van kniepijn verschilt naargelang je kniepijn acuut is dan wel een opflakkering van een onderliggend probleem – met andere woorden, naargelang je pijn wordt veroorzaakt door artrose dan wel het resultaat is van een letsel of trauma dat binnen een korte periode geneest.

Voor de behandeling van acute kniepijn of kniepijn in het kader van een opflakkering van artritis, kun je de RICO methode (Rust, Ijs, Compressie, Omhoog) toepassen, of:

Man gebruikt ijs op kniepijn als onderdeel van RICE-methode

Ijs

IJs en dus koude kunnen helpen om acute pijn en ontsteking te verminderen in de eerste dagen nadat je je bezeerd hebt. Leg een paar keer per dag een ijszak op je ... knie. Leg nooit een ijszak direct op je huid. Wikkel hem in een dunne handdoek en leg hem dan op je knie.

 

Read More

Vrouw zit op bank met kniepijn

Rust

Rust is noodzakelijk om het weefsel te laten herstellen. Langdurig gewicht dragen en beweging kunnen een al aangetaste knie nog meer beschadigen. Maak het je gemakkelijk en blijf de eerste dagen nadat je je knie bezeerd hebt, zitten of liggen.

Vrouw tilt benen op na knieblessure RICE-methode

Omhoog

Je knie omhoog leggen, kan zwelling helpen te verminderen. Leg je knie omhoog als je rust.

Vrouw comprimeert pijn in enkel met verband als onderdeel van RICE-methode

Compressie

Compressie kan zwelling helpen te verminderen. Wikkel je pijnlijke knie eventueel in een elastisch verband. Let wel op dat het verband niet te strak zit of te veel druk uitoefent. Dit kan de bloeddoorstroming verstoren.

Om kniepijn aan te pakken, bestaan er een aantal behandelingen die gunstige resultaten kunnen opleveren als je ze integreert in je levensstijl over een langere periode.

Wij geven je vier tips voor bestrijding van kniepijn, die je weer op weg kunnen helpen en waardoor je weer kunt genieten van bewegen:

1. (Rek)oefeningen

Beweeg meer en ga minder vaak zitten overdag om je kniepijn te verbeteren. Als je kniepijn hebt als gevolg van artritis zal actief blijven je beweeglijkheid en de werking van je knieën verbeteren. Bovendien zal het je stemming verbeteren - altijd een pluspunt. Afhankelijk van de aandoening adviseert het Amerikaans Centrum voor Ziektecontrole 150 minuten activiteit per week om de gewrichten gezond te houden.Oefeningen voor kniepijn kunnen zeer effectief zijn om de pijn na verloop van tijd te verlichten.

2. Een gezond gewicht behouden

Fit en slank blijven, verkleint de belasting op je gewrichten, vooral je knieën.2 Eet gezond en blijf lichamelijk actief om een gezond gewicht te behouden. Dit kan helpen om een behandeling tegen kniepijn nog wat uit te stellen.

3. Warmte- en koudebehandeling

Warmte- en koudetherapie afwisselen, kan stijfheid verminderen en de beweeglijkheid van je kniegewrichten verbeteren. Wij raden aan ‘s morgens een warme douche te nemen en ‘s avonds te gaan slapen met een warm deken of een warmwaterkruik als behandeling voor je kniepijn. Het is een opkikker voor de geest én de gewrichten. Koudetherapie verzacht ook ontstoken knieën. Wikkel een ijszak in een handdoek en leg hem een paar keer per dag gedurende 20 minuten op je knie.

4. Je eetgewoonten veranderen

Voeding heeft een invloed op je lichaam en op hoe je je voelt. Het is dus logisch dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden van bepaalde voedingsmiddelen om het ontstekingsniveau in je lichaam te verlagen. Minder ontsteking betekent minder gewrichts- en kniepijn en dus een betere bestrijding van kniepijn. Er is een onderzoek dat zich richt zich op voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren en die helpen ontstekingen te verminderen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 zijn: olijfolie,3 kurkuma,4 walnoten, chiazaad, lijnzaad en vette vis. Gember kan ook een ontstekingsremmend effect hebben. Arthritis Research UK heeft een gedetailleerd overzicht van het beschikbare onderzoek met betrekking tot diëten en osteoartritis.5

Hoe behandel je kniepijn met medicatie?

Voor de verlichting van kniepijn zijn geneesmiddelen soms een nuttige aanvulling op andere vormen van pijnbestrijding. Op het effect van aanpassingen in je levensstijl is het soms even wachten.

Maar toch: voorzichtigheid is geboden. Je kniepijn zal afnemen nadat je medicatie hebt genomen. Maar dat betekent niet dat je letsel of onderliggende aandoening verdwenen is. Blijf verstandig wanneer je lichamelijke activiteiten beoefent met een nu minder pijnlijke maar nog steeds gekwetste knie.  

Man kijkt in badkamerspiegel

Er bestaan een aantal behandelingen om kniepijn te verlichten. Mogelijkheden zijn:

 • Geneesmiddelen voor orale toediening, zoals paracetamol en ibuprofen.
 • Geneesmiddelen voor lokaal gebruik, zoals Voltaren gels, die de pijn bestrijden met NSAID's.
 • Je arts kan een operatie aanbevelen om eventuele schade aan je knie te corrigeren of om het hele gewricht te vervangen.
Voltaren Emulgel 1% en Voltaren Emulgel Forte 2%

Voltaren Emulgel voor de verlichting van kniepijn

Voltaren Emulgel 1% en Voltaren Emulgel Forte 2% verlichten pijn en zwelling (ontsteking) in gewrichten. De pijn en zwelling kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van gewrichten tijdens fysieke activiteit zoals wandelen, trainen of tuinieren. Je kunt Voltaren Emulgel gebruiken voor kniepijn veroorzaakt door artrose of spierverrekkingen.

Hoe verlicht Voltaren Emulgel kniepijn?

Voltaren Emulgel is een vrij verkrijgbare NSAID die diclofenac bevat. Diclofenac doet de stoffen in je lichaam die ontsteking veroorzaken, afnemen. Voltaren Emulgel doet ontsteking afnemen en is op die manier een doeltreffende behandeling voor kniepijn, die bovendien het herstel versnelt.

De gel wordt aangebracht op de huid van de pijnlijke zone en dringt tot in de bron van de pijn. De gel creëert een reservoir van diclofenac. Zo heeft de pijnlijke zone de hele dag lang een bron van het werkzame bestanddeel voor langdurige pijnstilling en de bestrijding van ontsteking. 

Hoe gebruikt u Voltaren gel tegen kniepijn

Hoe gebruik je Voltaren gel tegen kniepijn?

De formulering die in dit product wordt gebruikt, helpt de gel diep in de huid te dringen, zodat er meer van het werkzame bestanddeel, diclofenac, wordt afgeleverd op de plaats van de pijn en de zwelling.

 

De formulering is een unieke combinatie van een gel en crème, die een verkoelend en verzachtend effect heeft wanneer ze wordt aangebracht op de huid. Voltaren Emulgel verlicht niet alleen pijn. Het vermindert ook ontsteking en versnelt het herstel. Het is dus een doeltreffende pijnstiller bij kniepijn.

Hoe gebruik je Voltaren Emulgel om kniepijn te verlichten?

Voltaren Emulgel verlicht pijn, vermindert zwelling en versnelt het herstel. Voltaren gels gebruiken voor de verlichting van kniepijn kan niet eenvoudiger zijn. Hier vind je de gebruiksaanwijzing voor Voltaren gel:

 1. Open je tube Voltaren gel (zie tabel voor ons overzicht doppen)
 2. Knijp een kleine hoeveelheid gel uit de tube ter grootte van een kers of walnoot (2 - 4g), afhankelijk van de omvang van de pijnlijke zone.
 3. Wrijf de gel voorzichtig in de huid op de plaats waar je pijn hebt.
 4. Breng Voltaren Emulgel zo vaak aan als vermeld op de bijsluiter.
  (3 - 4 keer per dag voor Voltaren Emulgel 1% en om de 12 uur voor Voltaren Emulgel Forte 2%).
 5. Bewegen wordt opnieuw een plezier.

Tot 14 dagen lang te gebruiken voor pijn in pezen, ligamenten, spieren en gewrichten en tot 21 dagen voor artrose, tenzij je arts je andere instructies geeft. Zodra je pijn afneemt, moet je stoppen met het gebruik van Voltaren Emulgel. Als je pijn en zwelling niet afnemen binnen de 7 dagen, of zelfs erger worden, moet je contact opnemen met je arts.

Niet aanbrengen op een beschadigde huid, met bijvoorbeeld snijwonden of open wonden, of op huid met uitslag of eczeem. Staak de behandeling als er huiduitslag verschijnt na het aanbrengen van het product.

Voltaren Emulgel mag niet gebruikt worden met luchtdichte of waterdichte (occlusieve) verbanden. Niet-verzegelde, ademende verbanden mogen wel gebruikt worden. Voor meer informatie over voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Voltaren gels, raden wij je aan de bijsluiter te lezen.

Infographiek : Hoe Voltaren Emulgel gebruiken
Klepdop
(2 % dosering)
1. Open je tube Voltaren Emulgel. Open de klepdop. Gebruik een vinger, duim, zijkant van je hand of zelfs een kant van de tafel tegen de blauwe strook van de klep om de klepdop gemakkelijk te openen. De verzegeling zal verbroken worden bij de eerste opening langs beide kanten van de klepdop. Ga voor het eerste gebruik na of de verzegeling niet verbroken is. 2. Duw zachtjes een kleine hoeveelheid gel uit de tube en breng aan op het pijnlijke of gezwollen gebied en wrijf het zachtjes in. De benodigde hoeveelheid zal variëren afhankelijk van de grootte van het pijnlijke of gezwollen gebied; een hoeveelheid ter grootte van een kers tot een walnoot zal doorgaans voldoende zijn. Je zal mogelijk een licht verkoelend effect ondervinden als je de gel inwrijft. 3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Duw op de klep om de klepdop te sluiten. Verwijder indien nodig na gebruik de resterende gel op de klepdop met een katoenen handdoek of papieren doek totdat deze er proper uitziet en deze droog is. Om de klepdop te sluiten, duw je de klep terug toe met je vingers, kant van je hand of zelfs tegen een tafel of aanrecht totdat je een “klik” hoort. Hou de tube rechtop tijdens het openen en sluiten van de klepdop om een lek uit de tube te voorkomen. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel Forte opgedroogd is. 
Driehoekige dop / Ronde dop

1. Open je tube Voltaren Emulgel. Verwijder vóór het eerste gebruik het verzegelingsdopje:

 • de dop losschroeven en verwijderen;
 • de bovenkant van de schroefdop gebruiken om het verzegelingsdopje op de tube met een draaibeweging te verwijderen.
2. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone 2 à 4 g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot) Voltaren Emulgel aanbrengen en zacht inwrijven.

3. Tenzij de handen het gebied zijn dat behandeld wordt, moet je je handen afvegen met absorberend papier nadat je de gel hebt ingewreven en ze vervolgens wassen, om zo accidenteel contact met de mond en de ogen te vermijden. Het absorberend papier dient na gebruik in de vuilnisbak weggegooid te worden. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.
Applicatordop (1 % dosering) 1. Open je tube Voltaren Emulgel. Om het product te kunnen gebruiken, dien je eerst de verzegeling te verwijderen. Haal daarvoor de transparante beschermdop van de tube en draai vervolgens de applicator los. Met de stervormige inkeping op de zijkant van de applicator prik je vervolgens door de verzegeling van de tube. Draai de applicator weer op de tube voordat je de gel aanbrengt. 2. Om te openen trekt u aan het witte gedeelte van de applicator. Knijp voorzichtig in de tube totdat er een hoeveelheid van 2 - 4g (overeenkomend met een hoeveelheid tussen een kers en een walnoot)  gel uit de applicator komt. Wrijf de gel met de applicator langzaam en voorzichtig over de pijnlijke of gezwollen plek, zoals u dat ook zou doen met uw vingers. Door de lichte druk van het wrijven wordt de applicator automatisch afgesloten. 3. Reinig de applicator na gebruik met een katoenen handdoek of met absorberend papier totdat deze voor het oog droog en schoon is. Niet onderdompelen in of afspoelen met water. Gebruik geen oplos- of schoonmaakmiddel om de bovenkant van de applicator te reinigen. Plaats na reiniging de transparante beschermdop weer op de tube. Gebruik de applicator niet opnieuw voor een andere tube. 4. Wacht met een bad te nemen of te douchen totdat de Voltaren Emulgel opgedroogd is.
persoon knijpt Voltaren-gel op de hand

Hoeveel Voltaren Emulgel aanbrengen om kniepijn te verlichten?

Hoeveel Voltaren Emulgel je moet aanbrengen, is afhankelijk van de behandelingszone. Een hoeveelheid gel ter grootte van een kers of walnoot volstaat doorgaans. Dit stemt overeen met 2 tot 4 g gel.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Misschien wel het belangrijkste aspect van het beheersen van kniepijn is weten wanneer je de pijn niet meer zelf moet behandelen. Je moet een arts raadplegen als je last krijgt van de volgende symptomen:

 • Je bent niet in staat je gewicht te dragen op je knie.
 • Je knie is duidelijk gezwollen.
 • Je kunt je knie niet volledig strekken of buigen.
 • Je been of knie is duidelijk misvormd.
 • Roodheid, pijn en zwelling in je knie, in combinatie met koorts.
 • Ernstige kniepijn als gevolg van een letsel.
 • Je knie is instabiel of je hebt het gevoel dat je door je knie gaat zakken.

Soms kun je gewoon best een arts raadplegen. Het is alleszins beter om naar je arts te gaan dan te blijven rondlopen met pijn. Hoe sneller je een manier vindt om de pijn te verlichten, hoe sneller je weer kunt genieten van bewegen.

Een vrouw met rugpijn

6 huismiddeltjes om rugpijn te verlichten

Door rugpijn aan de sofa gekluisterd? Probeer deze technieken thuis uit

Meer informatie

Toon alle referenties

Referenties sluiten

Hulp voor je spier-en gewrichtspijn bij ontsteking

Het komt zelden voor dat de pijn zuiver lichamelijk is, en medicatie alleen is niet altijd voldoende om de pijn te verlichten. Voltaren kan je helpen je pijn beter te beheersen.