man die zijn zoon op een skateboard duwt zonder kniepijn

Kniepijn: oorzaken en pijnverlichting

Onze arme knieën krijgen het zwaar te verduren, nietwaar? Als je dus een reeks behandelingen van kniepijn bij de hand hebt, kun je je knieën de liefde en aandacht geven die ze verdienen.

Onze knieën hebben het als klein lichaamsdeel hard te verduren. Maar dat is niet verwonderlijk als we kijken naar hun complexiteit en naar de hoeveelheid werk die ze gemiddeld per dag verzetten! Of het nu voor een kilometerslange wandeling is of om in een stoel neer te strijken voor een film, onze knieën spelen altijd een rol.

Waarom gaat het dan mis? Welnu, diverse elementen zorgen ervoor dat de knie als klein, biologisch stukje techniek blijft functioneren: botten, pezen, ligamenten, kraakbeen en vloeistofzakjes, die ook wel slijmbeurzen worden genoemd. Gebeurt er iets met een van deze onderdelen, dan is de beweging verstoord en kan dat pijn veroorzaken.

Er zijn allerlei redenen waarom het kan misgaan met een van de elementen, maar de meest voorkomende redenen voor kniepijn zijn:

  1. Letsels: spierverstuikingen en -verrekkingen, vaak veroorzaakt door inspanningen; een gescheurd ligament of een gescheurde pees; tendinitis tussen de knieschijf en het scheenbeen of zelfs een ontwrichte knieschijf
  2. Medische aandoeningen zoals artrose
  3. Schade aan het kraakbeen
  4. Bursitis (slijmbeursontstekingen)1

Als er iets misgaat, willen we er alles aan doen om onze knieën weer op gang te helpen en ze met zo min mogelijk pijn hun werk laten doen.

Voltaren Emulgel kan helpen bij de behandeling van een gezwollen knie, peesontsteking, of spier- of gewrichtspijn in uw knie, door pijn te verlichten, ontstekingen af te remmen en het herstel te versnellen. Het wordt ook aanbevolen om naast medicatie ook andere gewoonten in acht te nemen en oefeningen te doen die u zelf thuis kunt doen.

Ontdek hoe je die pijnlijke knieën kunt aanpakken met onze fantastische tips over de beste thuisbehandelingen van kniepijn.

Huismiddeltjes bij kniepijn

Hoe kun je nu kniepijn verlichten? Gelukkig zijn er tal van opties beschikbaar, zoals geneesmiddelen, kinesitherapie en in sommige gevallen een operatie, die je knieën kunnen helpen. Natuurlijk raden we je aan om over je pijn te praten met je arts of apotheker. Hieronder vind je enkele tips om je kniepijn te verlichten.

vrouw met pijnstillende knie na knieblessure bij hardlopen

De RICO-methode

Rust, ijs, compressie, omhoog = RICO. Dit zijn de eerste basisstappen voor kniegewrichtspijn. Laat zo min mogelijk gewicht op je knie rusten en leg er elke 2 tot 3 uur gedurende 20 minuten een ijspak op (er is niets speciaals nodig, een zak erwten in een handdoek wikkelen is voldoende).2

kies de juiste schoenen voor hardlopen en wandelen

Kies de juiste schoenen

Voor sommigen van ons betekent een perfect paar hakken de 'finishing touch' van een outfit. Maar die grandioze naaldhakken lijken niet meer zo perfect als je de volgende dag moet hobbelen van de pijn.

Als je je dus afvraagt hoe je kniepijn kunt verlichten, dan zullen praktische, ondersteunende schoenen zeker hoog op je lijst moeten staan. Wat extra demping toevoegen in die schoenen heeft ook een verzachtend resultaat op de impact van je stappen. Maak je geen zorgen, er zijn nog steeds genoeg prachtige platte schoenen te verkrijgen die ook aan deze criteria voldoen.
 

Acupunctuur tegen kniepijn

Acupunctuur

Niet iedereen vindt het fijn om naalden in zijn huid te laten prikken. Toch kan acupunctuur voor sommigen een heilzame en aanvullende behandeling zijn van kniepijn, omdat die kan voorkomen dat bepaalde pijnsignalen doordringen tot de hersenen.3

Yoga tegen kniepijn in groepsles

Beweging

Soms heb je bij kniepijn rust nodig en soms is beweging een wezenlijk onderdeel van het herstel. Weet je niet zeker waar je staat in je behandeling en wat momenteel de juiste behandeling van kniepijn voor jou is, overleg dan met je arts.

Rekken bij kniepijn tijdens het sporten

Rekken en strekken

Rek- en strekoefeningen houden je spieren los en soepel en daar heb je veel voordeel van bij de behandeling van kniepijn. Gespannen en geknoopte spieren veroorzaken onnodig druk door het gewricht te rekken en te strekken, maar losse en ontspannen spieren kunnen de druk op je kniegewrichten verminderen. Rek- en strekoefeningen kunnen ook de bloedtoevoer naar het gewricht verhogen en de flexibiliteit verbeteren. Dit kan dan weer de functionaliteit bevorderen, waardoor je de dingen kunt doen die je graag doet.

Grootvader tuiniert op knieën geholpen door kleinkind

Houd grip op je gewicht

Hoe meer gewicht je kniegewricht moet dragen, des te moeilijker het voor het gewricht wordt. Als je een paar van die extra kilo's kwijt kunt raken, help je je knieën te ontlasten. Zo vergroot je je kans om vrijer te zijn in je alledaagse bewegingen.

Vrouw ontspant alleen thuis op de bank

Verlaag je stressniveau

Of je het nu doet door meditatie, door yoga of enkel maar door een goede nachtrust, je stress verminderen kan je helpen om je pijn te beheersen. Door stress raken je spieren gespannen – een absolute 'nee' als je last hebt van gewrichtspijn – en vergroot ook je perceptie van pijn. Ga wandelen. Praat met een vriend. Neem een bad. Probeer zoveel mogelijk stress uit je leven te vermijden om jezelf de best mogelijke verlichting te geven.

Toon alle referenties

Referenties sluiten

De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn

Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en  gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.