Het is altijd een opluchting te ontdekken dat je er niet alleen voor staat, ongeacht of het nu gaat om lichamelijke dan wel emotionele pijn. Contact met andere mensen kan dan ook belangrijk zijn om pijn onder controle te houden en je te helpen het plezier in bewegen terug te vinden.
69 % van de mensen die lichamelijke pijn lijden, vindt dat hun levenskwaliteit hierdoor is afgenomen, zowel op het vlak van emotioneel welzijn, sociaal leven, gezinsleven als het ouderschap.1
We kunnen niet ontkennen dat pijn je leven echt kan veranderen. Het kan ook lijden tot isolement. Gelukkig bestaan er veel manieren om hier beter mee om te gaan.
Contact als een middel voor genezing
47 % van de mensen die lichamelijke pijn lijden, zwijgen over hun pijn.2 Dat klinkt niet goed, want 'gedeelde smart is halve smart'...
Maar het is normaal dat wanneer we lichamelijke pijn lijden, we ons terugtrekken en het contact met de mensen rond ons verliezen. Het is immers niet altijd gemakkelijk om aan je kleinkind uit te leggen waarom je niet mee buiten kunt komen spelen, of aan je vrienden waarom je nog maar eens de wekelijkse koffie afzegt.
De realiteit is dat het niet gemakkelijk is om je pijn of de impact die het op je leven heeft, aan anderen te beschrijven. En toch is het heel belangrijk dat we dat wel doen. Isolement kan namelijk echt een impact hebben op je gezondheid. In ons artikel over soorten spier-en gewrichtspijn en hoe erover te praten kan je tips vinden om over jouw pijn te praten met anderen.
Je wenst niemand pijn toe. En het kan fijn zijn te weten dat je dit niet alleen moet dragen. Op de vraag hoe pijn een impact had op hun sociale leven:
- Zei 46 % van de mensen dat pijn het vermogen tot contact met anderen beïnvloedde.
- Zei 48 % van de mensen dat pijn hen verhinderde uit te gaan met vrienden.
- Zei 54 % van de mensen dat ze moeilijk konden genieten van tijd met familie wegens de pijn. 3
Het is dus normaal dat contact met anderen die begrijpen wat jij doormaakt omdat ze hetzelfde ervaren, jou een enorm gevoel van opluchting en verbondenheid kan geven. Verschillende studies hebben zelfs aangetoond dat mensen die sterkere sociale contacten hebben minder pijn ervaren.4
Gelukkig zijn er in België veel mogelijkheden als je contact wilt leggen met anderen en praten over leven met pijn met anderen buiten je familie of vriendenkring. Er bestaan hulpgroepen voor pijnpatiënten en pijnbestrijdingsprogramma's waaraan je kunt deelnemen.
Tijd doorbrengen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, tips uitwisselen over hoe jij lichamelijke pijn en emotionele pijn kunt bestrijden. Of gewoon praten over jouw ervaringen en weten dat zij jou begrijpen, kan enorm veel deugd doen.
Pijnbestrijdings-programma's
Pijnbestrijdingsprogramma's focussen op het verbeteren van je levenskwaliteit ondanks je leven met pijn, in plaats van te proberen de pijn te bestrijden en te verminderen.
De programma's kunnen intensieve behandelprogramma's zijn, of ze kunnen op langere termijn in de vorm van gemeenschappen plaatsvinden. Ze behandelen technieken zoals:
- Relaxatie
- Mindfulness
- Cognitieve gedragstherapie
- Het rustig aan doen
- Oefeningen
- Opflakkeringen opvangen
- Omgaan met emoties
- Je zelfvertrouwen versterken om met de situatie om te gaan
Alleen als je huisarts of een andere specialist je doorverwijst, kun je terecht in een pijnbestrijdingskliniek. Je wordt dan geëvalueerd voordat je op de cursus wordt uitgenodigd.
Pijnklinieken
Praat met je dokter als je het moeilijk vindt om je pijn onder controle te krijgen. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een pijnbestrijdingscentrum dat aan je behoeften voldoet. Meestal zijn die gehuisvest in een lokaal ziekenhuis. Ze bieden een breed aanbod aan ondersteuning en behandelingen zoals:
- Topische geneesmiddelen
- Orale geneesmiddelen
- Injecties
- TENS-apparaten (transcutane elektrische zenuwstimulatie)
- Trainingsadvies
- Manuele therapie
- Psychologische therapie
- Complementaire therapie
Opnieuw in contact komen met mensen kan je helpen het plezier van bewegen te herontdekken. En naarmate bewegen minder pijnlijk wordt, wordt contact met anderen ook gemakkelijker. Dat betekent dat stappen zetten zoals hierboven beschreven, echt heilzaam kan zijn bij de bestrijding van lichamelijke en emotionele pijn. Het kan je de vrijheid geven om weer ten volle van je leven te genieten.
De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn
Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.