Vrouw speelt met kinderen in zee zonder acute pijn

Acute pijn: Oorzaken en aanpak

Acute pijn. Je hebt deze term vast al wel eens gehoord. Misschien bij je dokter. Of misschien heb je hem wel eens gelezen op de achterkant van een geneesmiddelenverpakking. Maar wat is acute pijn precies?

Acute pijn is de kortdurende pijn die je doorgaans voelt na ziekte, een letsel, een operatie of bevalling. Acute pijn kan scherp of dof zijn, licht of hevig. Acute pijn verdwijnt snel na een normale genezingsperiode. Dat kan een paar uur zijn, of enkele weken.1

Acute pijn is de manier waarop je lichaam laat weten dat je je bezeerd hebt of dat je te ver gegaan bent. Het is een waarschuwingsteken. Het vertelt je dat je moet stoppen, het rustiger aan doen en dat je je daaraan moet aanpassen.2

Wat kun je doen aan acute pijn? Wanneer moet je een arts raadplegen? Hieronder vind je alle informatie over acute pijn.

Wat is acute pijn? 

 

Acute pijn is pijn die plots opkomt, meestal als gevolg van weefselschade door een letsel, operatie of trauma. Hij verdwijnt normaal zodra de onderliggende oorzaak is weggenomen. Acute pijn is van korte duur en zou moeten verdwijnen zodra het letsel is geheeld. Kortdurende pijnbestrijding kan het je comfortabeler maken tot het letsel genezen is.

Terwijl je letsel geneest, kan acute pijn je leven even stilzetten. Maar zodra je acute pijn verdwenen is, zou je in staat moeten zijn om je leven te hervatten.3

Man van middelbare leeftijd die vriend helpt met acute verstuikte enkelpijn

Symptomen van acute pijn

De symptomen van acute pijn hangen af van welk deel van je lichaam gekwetst is en om welk soort letsel het gaat.

Enkele van de mogelijke symptomen die gepaard gaan met acute pijn zijn:

 • Zwelling
 • Roodheid
 • Ontsteking
 • Vermoeidheid
 • Gevoelloosheid
 • Stijfheid of de aangetaste zone van je lichaam niet kunnen gebruiken
 • Doffe of scherpe pijn
 • Duizeligheid
 • Slapeloosheid

Hevige acute pijn kan ook je concentratie of het formuleren van samenhangende gedachten belemmeren, omdat het opmerken en verwerken van pijnsignalen aanzienlijke cognitieve middelen van de hersenen vergt.

De ernst van je letsel stemt niet altijd overeen met hoeveel pijn je voelt.

Oorzaken van acute pijn

Er bestaan veel en uiteenlopende oorzaken van acute pijn en ze zijn afhankelijk van het type letsel dat je hebt.4 Acute pijn wordt echter vaak veroorzaakt door een vorm van weefselbeschadiging.5 Als gevolg daarvan worden pijnreceptoren in de hersenen geactiveerd door stoffen die prostaglandinen worden genoemd. Ze brengen boodschappen over naar je hersenen, waar ze worden vertaald in een pijngewaarwording.6

Enkele voorbeelden van oorzaken van acute pijn zijn: een hete kachel aanraken, je teen stoten (auwch! vreselijk als dat gebeurt!), je knie verdraaien tijdens het sporten of werken. Elk letsel dat binnen drie maanden geneest, kan een oorzaak van acute pijn zijn.

Mogelijke oorzaken van acute pijn zijn:

 • Een bevalling
 • Snij- en brandwonden
 • Verrekkingen en verstuikingen
 • Blauwe plekken
 • Breuken
 • Chirurgische ingrepen
 • Tandheelkunde
 • Ziekte

Acute pijn verlichten

Om acute pijn te behandelen moet de bron van de pijn worden geïdentificeerd en aangepakt. De oorzaken van acute pijn lopen erg uiteen. De mogelijke behandelingen en bestrijdingstechnieken dus ook. In sommige gevallen is het niet nodig een arts te raadplegen voor deze klachten. Je kunt je apotheker om advies vragen. Als je echter niet meer tegen de pijn kunt, en als deze aanhoudt, raadpleeg dan je arts.

Er bestaan echter een aantal algemene pijnbestrijdingstechnieken die nuttig kunnen zijn als je last hebt van acute ... pijn.

  De behandeling van acute spier- en gewrichtspijn kan het volgende omvatten:

 1. Rust van het getroffen lichaamsdeel
  Rust kan de genezing in de hand werken. Een van de belangrijkste bedoelingen van acute pijn is namelijk ons aan te zetten om het wat rustiger aan te doen en het lichaam rust te gunnen.
 2. Warmte of ijs aanbrengen.
  Warmte of ijs kan de ontsteking en zwelling doen afnemen. Op deze manier kan je lichaam genezen en kan het ook de pijn verlichten.
 3. Oefeningen
  Het klinkt misschien tegenstrijdig maar soms kunnen lichte oefeningen de pijn helpen te verminderen door de bloeddoorstroming van de aangetaste zone te versterken. Maar wees wel voorzichtig. Een beschadigde spier of gewricht belasten, kan het tegenovergestelde effect hebben. Als de pijn toeneemt, moet je onmiddellijk stoppen.
 4. Pijnstillers zoals NSAID's en paracetamol
  Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Voltaren Emulgel, maar ook geneesmiddelen die paracetamol bevatten, zijn doeltreffend in het verlichten van acute pijn van de zachte weefsels, zodat je weer de dingen kunt doen die je graag doet.

Het absoluut onbetwistbare goede van acute pijn is dat het maar even duurt. Dan kun jij je weer bezighouden met de grote en kleine genoegens van je dagelijkse leven.

En savoir plus

Toon alle referenties

Referenties sluiten

De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn

Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.