Grootouder en kleinkinderen wandelen in een bos

Alternatieve geneeskunde om pijn te verlichten

Als je spier-of gewrichtspijn hebt, kan het een goed idee zijn om te onderzoeken welke opties je allemaal hebt om die pijn te verlichten. Die kunnen gaan van aanvullingen op pijnmedicatie tot alternatieve geneeswijzen om pijn te verlichten....

Misschien gebruik je nu al vrij verkrijgbare geneesmiddelen om je spier-of gewrichtspijn te verlichten, en wil je nog wat extra verlichting zonder meteen meer pillen te slikken. Wij hebben dit artikel voor jou geschreven als vertrekpunt in je zoektocht naar alternatieve methodes voor pijnverlichting, zodat je weer met plezier jezelf kunt zijn.

Pijn is een (op z'n zachtst gezegd!) onaangename lichamelijke gewaarwording die vaak optreedt om aan te geven dat er iets niet helemaal in orde is. Afhankelijk van hoe je ze ervaart, kan pijn worden beschreven als zeurend, kloppend, stekend, knijpend of op uiteenlopende andere manieren.Pijn is dan ook iets heel persoonlijks.

Laat meer zien

Waarom alternatieven voor pijnverlichting vinden?

Spier- en gewrichtspijn kan je levensstijl, relaties en zelfs werk beïnvloeden. Dit soort pijn kan er zelfs toe leiden dat je je terugtrekt uit relaties met mensen die je dierbaar zijn en uit activiteiten die je graag doet. In onderzoeken vond 75 % van iedereen die pijn had dat die pijn zijn/haar sociale leven had beïnvloed.2

Soms doet pijn ons in onze schulp kruipen, op zowel ingrijpende als subtiele manieren. Misschien sprak je vroeger bijvoorbeeld met vrienden af voor een avondje uit, maar zeg je nu steeds vaker nee, omdat het zo vervelend is om in en uit de auto te stappen. Of misschien kook je nu minder omdat het te moeilijk is om blikken en potten te openen. Spier- en gewrichtspijn kan ook de kwaliteit van je slaap verstoren.

75 % van de mensen met pijn is van mening dat het hun sociale leven beïnvloedt4

Het vinden van een pijnbestrijdingsmethode – eventueel met alternatieve pijnbehandelingen – is nodig om je levenskwaliteit op peil te houden. In dergelijke situaties is de pijn verbijten en proberen om 'je flink te houden' vaak niet het beste wat je kunt doen, vooral wanneer de pijn geen waarschuwingsteken, maar een aandoening is. Alternatieve pijnverlichtingsmethoden zijn misschien net wat je nodig hebt om je leven weer ten volle te kunnen leven.

Alternatieve methoden voor pijnverlichting

Onder alternatieven om pijn te verlichten verstaan we alle behandelingen of ingrepen die conventionele westerse medicatie aanvullen of vervangen. Praat erover met je arts.

Man helpt vriend basketbal hoepel knie brace bandage ondersteuning

Ondersteunende brace

Een ondersteunende brace kan handig zijn om pijn te verlichten in een lichaamsdeel met letsel of schade, of de oorzaak nu een chronische aandoening, een blessure of een operatie is. Een ondersteunende brace kan zwelling verminderen en zo helpen om gewrichten stabiel en uitgelijnd te houden, zodat onnatuurlijke bewegingen of een onnatuurlijke gang geen verdere pijn veroorzaakt.4

Sommige ondersteunende braces worden kant-en-klaar in verschillende maten geproduceerd, terwijl bij andere maatwerk mogelijk is. Als je pas aan je eerste brace toe bent, kun je misschien het best een kant-en-klaar model kiezen om te zien of het je bevalt. 

TENS-therapie

TENS-staat voor transcutane elektrische neurostimulatie. Bij TENS worden de zenuwen gestimuleerd met zwakke elektrische stroompjes die via elektroden op de huid worden toegediend.

Door niet-pijnlijke stimulatie van de zenuwen rond de kern van de pijn kan TENS de manier waarop je hersenen op pijn reageren, veranderen. Dat TENS pijn verlicht, wordt ook toegeschreven aan veranderingen in de hoeveelheden endorfines die vrijkomen door de elektrostimulatie.

Massage

Een massage is een uitstekende manier om je te ontspannen, jezelf te verwennen en voor jezelf te zorgen. Het kan ook een krachtig hulpmiddel zijn voor alternatieve pijnbestrijding.5 Je kunt een afspraak maken bij een erkend massagetherapeut of thuis jezelf masseren. De hoeveelheid druk die uitgeoefend wordt bij een massage kan variëren.

Denk eraan dat een massage niet sowieso pijn hoeft te doen om therapeutisch te zijn. Ga dus lekker liggen en geniet ervan.

Yoga

Een aantal studies heeft aangetoond dat yoga effectief pijn vermindert, maar het werkingsmechanisme daarvan blijft onduidelijk.6 Maakt niet uit. Als het je pijn vermindert, zijn wij voor!

Vrouw zit thuis op yogamat

Yogalessen volgen kan nuttig zijn om je kring van personen die je ondersteunen uit te breiden. Zo kom je immers nog eens het huis uit en kun je praten met anderen die minstens één interesse met je delen (yoga!). Een dergelijke omkadering kan vooral bij pijnbehandeling handig zijn, net omdat pijn zo isoleert.

Nog een bonus is dat yoga je kan helpen bij gewichtsbeheersing, wat dan weer nuttig kan zijn om pijn te bestrijden en zelfs te verminderen.7 Ga er dus voor! Leer een paar yogahoudingen en kom in beweging (eerst zachtjes aan, natuurlijk!).

Biofeedback

Biofeedback is een soort techniek die steunt op de wisselwerking tussen geest en lichaam.
Sensoren bieden je informatie over de biologische reacties van je lichaam, zoals je:

  • Hartslag
  • Ademhalingsfrequentie
  • Spiercontracties
  • Transpiratie

Met biofeedback kunnen zowel fysieke pijn als de emotionele reacties daarop, zoals angst of stress, worden behandeld.8

Op basis van de informatie die je tijdens de biofeedback-therapie krijgt, kun je gerichte relaxatietechnieken gebruiken – zoals bepaalde spieren ontspannen of je ademhaling vertragen – met de realtime resultaten voor je lichaam als leidraad. Deze combinatie van ontspanning en mindfulness kan je op weg helpen om weer zonder pijn te bewegen.

Als je echter niet meer tegen de pijn kunt en de situatie aanhoudt, raadpleeg dan je arts.

Toon alle referenties

Referenties sluiten

De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn

Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.