Man in zwemuitrusting in zijn keuken in plaats van op vakantie voor een staycation

Vakantie thuis (staycation)

Zelfs in de kleinste bewegingen schuilt plezier – dat geldt ook voor je vakantie! Vakantie thuis (staycation) wordt steeds populairder, omdat we zo (dicht bij huis – of soms zelfs thuis!) een pauze kunnen nemen zonder te diep in de portefeuille te tasten of naar het buitenland te reizen. En wat is er nu beter dan een vakantie die je doet bewegen, je actief houdt en ook nog goed voor je is?

Wat voor vakantie is een staycation?

Een vakantie moet een periode zijn waarin we ons kunnen ontspannen en onze dagelijkse verantwoordelijkheden op het werk of op school even van ons kunnen afschuiven. Het plannen ervan is dan weer een heel gedoe op zich en kan ook veel van ons vragen. Nog voor je vertrek staan er een hoop taken op de agenda, zoals ritten of vluchten boeken, je accommodatie regelen en een volledig reisplan opstellen – en als er dan nog kinderen bij komen kijken, wordt het pas echt lastig.

Dat brengt ons bij de staycation. Wil je er gewoon even tussenuit, maar wil je er je broek niet aan scheuren of met onnodige stress kampen? Dan is een staycation (een vakantie thuis) de perfecte keuze.
 

Vrouw die yoga voor laptop doet voor een at home training

Wat doe je op een staycation?

Of je nu voor een langere periode thuisblijft of gewoon even zelf een dag vrijaf neemt, er zijn tal van creatieve manieren om je te amuseren en voor jezelf te zorgen tijdens je vakantie thuis. Hier vind je enkele hints om de perfecte thuisvakantie te helpen plannen. Er staan ook een paar ideeën voor een familie-staycation tussen waar het hele gezin van kan genieten.

1. Verken je eigen gemeente.

Speel een dagje toerist en plan een bezoek naar de nieuwste tentoonstelling in je favoriete galerij of museum. Ga bezienswaardigheden of lokale attracties bekijken waar je anders alleen bezoekers heen brengt. Herontdek de beste delen van je eigen streek en krijg weer voeling met de plek waar je woont. En maak intussen van de gelegenheid gebruik om een beetje meer te wandelen!

2. Plan een dagje wellness.

Als je je afvraagt wat je kunt doen alleen tijdens een staycation, zoek dan niet verder dan een dagje wellness. Bezoek een kuuroord om jezelf te verwennen. Of kijk eens rond voor een revitaliserend gezichtsmasker en wat materiaal voor een mani- en pedicure:
open je eigen kuuroord voor een dagje – alleen voor jezelf of samen met een vriendin. Met kaarsen en rustgevende muziek op de achtergrond zit de stemming meteen goed en smelt alle stress zo weg. Boek gerust ook een massage – ontspannen spieren kunnen pijn uitstekend verlichten!1

3. Organiseer een spelletjesavond.

Haal al je favoriete gezelschapsspellen boven waar iedereen een avondje plezier aan kan beleven, van kinderen tot grootouders. Ga de vriendschappelijke concurrentie met vrienden of familieleden aan en breng wat qualitytime door met wie je dierbaar is. Met een raadspelletje staat het hele gezin in een-twee-drie op en neer te springen!

4. Spreek af voor een date.

Wie zegt dat thuisblijven niet romantisch kan zijn? Ga eens niet naar een duur restaurant, maar blijf thuis voor een intiem etentje met je geliefde. Zet wat muziek op om de stemming erin te krijgen, gebruik je fantasie in de keuken en dek de tafel met een paar kaarsen voor een romantisch diner. Of bestel gewoon iets en ga gezellig in de zetel zitten met een goede film – aan jou de keuze.

5. Trek de natuur in.

Een staycation is niet synoniem met thuisblijven. Ga wandelen in een park in de buurt of langs het strand, maak een trek- of fietstocht, .. Dagen vrijaf of vakantie bieden je de perfecte kans om te bewegen. Of kies voor nog meer avontuur en ga kamperen met de kinderen!
We weten allemaal dat lichaamsbeweging fantastisch is voor onze lichamelijke gezondheid, maar wist je dat we er ook mentaal baat bij hebben? Uit onderzoek blijkt dat fysieke activiteit ons zelfvertrouwen en onze stemming, slaapkwaliteit en ons energieniveau kan verbeteren en tegelijk het risico op stress en depressie kan verlagen.2 En wanneer kunnen we nu beter profiteren van alle voordelen die beweging ons kan bieden dan tijdens een rustige staycation?

6. Daag jezelf uit om een week lang te sporten met fitnessvideo's.

Als je je vakantie binnen doorbrengt, ga dan een uitdaging aan! (Stap één: je afwezigheidsberichten inschakelen!) Zoek een paar fitnessvideo's uit waarmee je mee kunt sporten en begin een dagelijkse routine met beweging als integraal onderdeel. Je kunt alvast beginnen met de reeks oefeningen voor rugpijn van Voltaren Emulgel!

Wat je ook beslist om te doen tijdens je staycation, er is een brede waaier aan creatieve manieren om de stress op het werk of op school aan de kant te zetten en jezelf en je gezin te trakteren op wat rusttijd zonder te diep in de portemonnee te tasten.
Ook als je kiest voor een rustige staycation thuis mag je niet vergeten weer in beweging te komen wanneer je lang stilgezeten of op de sofa gelegen hebt. Ontdek enkele snelle en eenvoudige bewegingstips met Voltaren Emulgel en blijf in beweging!

Toon alle referenties

Referenties sluiten

De verschillende soorten spier- en gewrichtspijn

Ontdek alles over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten spier- en gewrichtspijn, zodat je de activiteiten die je leuk vindt terug kan oppakken.